Njemački medij: „Zašto SAD, Turska i S. Arabija smiju bombardirati, a ne podliježu sankcijama?“

Zanimljiv tekst objavljen je prije dva dana u njemačkom, neki ga nazivaju i poluslužbenom mediju Die Welt. Autori teksta su Sahra Wagenknecht i Christian Leye, a odnosi se na njemačko-ruski gospodarski odnosno sankcijski rat.

Sankcije protiv Moskve ne uništavaju rusko gospodarstvo, već prosperitet njemačkog stanovništva, a u isto vrijeme, korporacije ostvaruju profit iz snova. S druge strane, blagi prosvjedi nisu dovoljni, navodi se u tekstu njemačkog medija od 29. kolovoza.

Između ostalog, navodi se kako je „vrijeme za preispitivanje ovog ekonomskog rata“ čiji je „utjecaj na rusko gospodarstvo vrlo umjeren“. Iako Rusiji sankcije štete, „zarada od izvoza energenata zbog visokih cijena obara sve rekorde“.

„Sankcije ne utječu na neprijateljstva u Ukrajini, koja bi jednog dana mogla završiti samo zahvaljujući naporima diplomata. Slogan “Smrzni se radi mira” očito ne prolazi. Vojni povjesničar Sönke Neitzel rekao je u intervjuu za medij Welt da “ne zna ni za jedan slučaj u povijesti da su sankcije zapravo zaustavile vojni sukob”. I zašto same Sjedinjene Države, Turska ili Saudijska Arabija, protivno međunarodnom pravu, smiju bombardirati i ubijati, ali ne podliježu sankcijama?“, navodi se u tekstu Die Welt-a.

Budući da su troškovi energije uračunati u gotovo sve proizvode, raste i ukupna inflacija. Trenutačno je rast troškova života na razini od 7,5 posto, a za jesen Bundesbank predviđa 10 posto. Pritom se računa da i uz inflaciju od osam posto ljudi potpuno izgube jednu mjesečnu plaću godišnje, navodi se u Die Welt-u.

Zaključuje se kako zbog tih razloga „teme poput ukidanja sankcija, mirovnih pregovora i pokretanja Sjevernog toka 2 više ne bi trebale biti tabu“.





„Da, nitko točno ne zna kako će ruska strana reagirati na otvaranje plinovoda. Ali budući da je odbijanje pokretanja Sjevernog toka 2 sankcija, njegovo bi otvaranje bio signal za detant u gospodarskom ratu. Moguće je da će Rusija odgovoriti obnavljanjem opskrbe plinom. Suočena s plinskom katastrofom, savezna vlada jednostavno mora barem pokušati brzo ublažiti situaciju na ovaj način“, navodi se, između ostalog, u tekstu njemačkog medija.

 

Komentari

komentar





You may also like