Njemački mediji o Scholzovom preokretu u vanjskoj i sigurnosnoj politici: Radi se o preokretu od 180 stupnjeva u politici SPD-a prema Rusiji

Njemački mediji u svojim komentarima od ponedjeljka hvale promjenu smjernica njemačke vanjske i obrambene politike koju je svojim govorom u Bundestagu u nedjelju najavio njemački kancelar Olaf Scholz nazivajući je “prekretnicom” i “povijesnim trenutkom”.

“Šok koji je uslijedio nakon napada Vladimira Putina na Ukrajinu je unutar nekoliko dana rezultirao preokretom njemačke vanjske i sigurnosne politike kakav se ne pamti u poslijeratnoj Njemačkoj. Pouka koju je njemačka vlada povukla je u svojoj jasnoći i odlučnosti bez premca”, piše berlinski dnevnik Tagesspiegel reagirajući na najavu kancelara Olafa Scholza o većim izdacima za Bundeswehr, okretanju alternativama ruskom plinu i jačem usmjerenju na zajedničku europsku obrambenu politiku.

I dnevnik Mitteldeutsche Zeitung govori o potrebi njemačkog preokreta kad je obrambena politika u pitanju i hvali najave za formiranjem posebnog fonda za Bundeswehr u visini od 100 milijardi eura.

“Njemačka je gorko iskusila da vojna spremnost na visokoj razini donosi više sigurnosti nego puka želja za mirom”, piše dnevnik iz Hallea.

Javni servis Deutsche Welle, u komentaru glavne urednice Manuele Casper Claridge, hvali promjenu pravca njemačke vlade, što bi Njemačkoj ponovno trebalo povratiti povjerenje partnera.

“Koalicijska vlada napokon pokazuje odlučnost prema agresoru Rusiji. Partneri iz NATO-a, posebice baltičke države, sada napokon znaju mogu li se ili ne osloniti na Njemačku. Scholz je jasno pokazao da se pokušaji Putina da s ovim zemljama učini isto što i s Ukrajinom neće tolerirati i da Njemačka jasno stoji iza obveza koje donosi članstvo u NATO-u”, piše DW.





Povijesni preokret, novi smjer

Javni servis ARD nove smjernice koalicijske vlade u vanjskoj i sigurnosnoj politici smatra “povijesnim trenutkom”.

“U svom obraćanju Bundestagu Olaf Scholz govori o ‘prekretnici’. I zaista se radi o povijesnom trenutku: Njemačka svoju vanjsku i obrambenu politiku okreće u potpuno novom smjeru”, piše ARD.

Javni servis ZDF govori o prekretnici posebice unutar politike vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) koja je do sada u odnosu prema Rusiji sve karte polagala na dijalog.





“Radi se o preokretu od 180 stupnjeva u politici SPD-a prema Rusiji. Doktrina ‘Do preokreta kroz trgovanje’ ne vrijedi kada je u pitanju Putin. Jer radi se u nemilosrdnom gospodaru nuklearnog naoružanja koje je prijetnja čitavom svijetu”, zaključuje ZDF.

Nadregionalni dnevnik Sueddeutsche Zeitung piše o tome kako će Olaf Scholz zbog svog govora u Bundestagu ući u povijest kao kancelar koji se suočava s ratnom opasnošću.

“Kada je Olaf Scholz u nedjelju stao za govornicu Bundestaga, on je iza sebe ostavio desetljeća njemačke izvjesnosti. Ovaj socijaldemokrat je predstavio jedno izvješće rada vlade kakvo do sada niti jedan kancelar prije njega nije morao predstavljati”, smatra SZ.

Dnevnik Frankfurter Allgemene Zeitung piše također kako je Scholzova vlada prva njemačka vlada koja je shvatila kako razgovarati s Rusijom.

“Njemačka u odnosu s Rusijom više ne polaže sve karte na moral, razumijevanje i suzdržanost. Berlin želi od sada s Moskvom govoriti rječnikom snage. Jer drugi jezik ruski predsjednik očito ne poznaje”, zaključuje FAZ.

Komentari

komentar

You may also like