Njemački ministar: dok je Erdogan na vlasti, Turska ne može u EU

Čini se kako njemačko-turski odnosi nepovratno klize prema završetku partnerstva, a moguće i u sferu otvorenog neprijateljstva, barem ako je suditi prema političkoj retorici s obje strane, čiji dojam dodatno pojačavaju mediji. A da je tako, svjedoči i najnovija, vrlo oštra izjava visokog dužnosnika njemačke vlade.

U intervjuu njemačkoj televiziji ZDF, ministar vanjskih poslova SR Njemačke, Sigmar Gabriel, izjavio je, kako je isključena mogućnost turskog prijama u Europsku uniju dok je na vlasti Recep Tayip Erdogan.

„Erdogan nastoji među nas unesti razdor, on to čini smišljeno, kako bi sebe predstavio u što ljepšem svjetlu. U takvim uvjetima, šanse Turske za ulazak u EU su ravne nuli“, izjavio je ministar Gabriel u svom intervjuu televiziji ZDF.

„Ova Turska pri Erdoganovoj vladi nikada neće moći voditi ozbiljne pregovore o priključivanju EU, jer on udaljuje Tursku od Europe. On, također, želi da Turci u Njemačkoj i u Turskoj izgrade mišljenje kako mi (Nijemci, op. GN.) rušimo mostove“, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova.

Ovdje prenosimo i informaciju njemačke novine Heilbronner Stimme, koja je, pozivajući se na izvore iz saveznog Ministarstva vanjskih poslova, objavila, kako se u turskim zatvorima trenutačno nalazi 10 njemačkih državljana pod optužbom za počinjenje političkih prijestupa.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like