Njemački ministar ekonomije u Rusiji s Putinom otvara tvornicu koncerna „Daimler“

Kako djeluju Zapadne sankcije protiv Rusije i koliko one, barem kada su u pitanju najvažnije članice EU poput Njemačke, Francuske ili Italije gube na svom intenzitetu usprkos političkoj retorici sličnoj iz vremena kada su  uvedene (2014. g. zbog ukrajinskog sukoba i ruskog prisvajanja Krima), svjedoči i slijedeća vijest:

Njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier 2. travnja stiže u Rusiju, gdje će, sutra, u nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina otvoriti prvu tvornicu njemačkog mega-koncerna „Daimler“ na teritoriju Rusije. Tvornica je izgrađena u podmoskovskom industrijskom parku „Esipovo“.

Kako je objavljeno na konferenciji za medije njemačkog Ministarstva gospopdarstva, ministar Altmaier ima u planu i razgovore s partnerima u ruskoj vladi – prije svega s ministrom energetike Aleksandrom Novakom i ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovom (info: DW).

Podsjećamo: ovo će biti treći posjet ministra Altmaiera Rusiji od kada je u ožujku prošle godine došao na čelo njemačkog Ministarstva gospodarstva i energetike. Prošle godine trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 61,9 milijardi eura, od čega se 36 milijardi eura odnosi na uvoz iz Rusije, a 25,9 milijardi eura na njemački izvoz u Rusiju.

Vijest je interesantna i u kontekstu prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa novim carinama protiv EU, prije svega onih koje se odnose na uvoz europskih automobila u iznosu od čak 20%. Pošto je upravo njemačka auto-industrija od ukupne europske najzastupljenija na američkom tržištu, nije tajna kako bi upravo ona u takvom scenariju pretrpjela i najveće gubitke. Osim toga, ulazak „Daimlera“ na rusko tržište kroz pokretanjem vlastite proizvodnje u toj zemlji itekako je pomno razrađen poslovni potez. Naime automobili toga koncerna, poglavito Mercedesi više klase, u Rusiji vrlo popularni i prodavani. A ovim potezom svakako bi trebali postati još dostupniji i pristupačniji ruskim kupcima.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like