Njemački ministar financija podržao Sjeverni tok 2

Njemački ministar financija, čelnik Liberalne demokratske stranke – LDP Christian Lindner u petak, 17. prosinca, u intervjuu za medijsku grupu Funke izjavio je kako je njemačka vlada neizbježno zainteresirana za suradnju s Rusijom, a pitanje Sjevernog toka 2 je samo u pravnom (dakle, ne političkom, op.GN.) polju.

Šef njemačkog ministarstva financija smatra kako Zapad ne bi trebao koristiti projekt Sjeverni tok 2 kao sredstvo pritiska na Rusiju.

“U ovom trenutku ne govorimo o političkom, već o pravnom pitanju. Federalna mrežna agencija SR Njemačke provjerava je li pokretanje plinovoda u skladu s europskim zakonodavstvom. Ova provjera još nije završena, rezultat je nejasan”, izjavio je ministar čije riječi prenosi Eadaily.

Podsjećamo kako se u predizbornoj kampanji LPD, kao i stranka Zeleni, protivio puštanju u rad spomenutog ruskog plinovoda. Međutim, nakon formiranja tročlane koalicijske vlade istih stranaka s većinskim partnerom SPD-om na čelu s kancelarom Olafom Scholzom značajno su reterirali u odnosu na prijašnje stavove. To je bilo jasno već i prilikom pregovora o sastavljanju koalicije, u kojima se to pitanje uopće nije nametalo kao tema jer je svima bilo jasno kako bi do koalicijskog sporazuma u tom slučaju bilo teško doći. Kao što je, uostalom, i sada svima jasno kako bi vlada vrlo brzo pala da počnu javne nesuglasice oko tog energetskog projekta, kojeg je i bivša vlada kancelarke Angele Merkel čiji je koalicijski partner bio SPD smatrala ključnim za njemačku energetsku sigurnost.

Jučer je ruska tvrtka Gazprom objavila kako je počela s punjenjem plinom i druge cijevi spomenutog baltičkog plinovoda koji dnom toga mora povezuje rusku i njemačku obalu.

U petak je i glasnogovornica njemačkog ministarstva energetike, Susanne Ungrad, izjavila kako bi opskrba plinom Europe kroz SP-2 mogla početi nakon što se završi proces njegovog licenciranja.





Ovdje bismo dodali kako o tome odlučuje gore spomenuti njemački mrežni regulator, a prema nedavnim riječima njegovog čelnika – to neće biti u prvoj polovici iduće godine s obzirom kako Europska komisija o odluci njemačkog regulatora mora dati svoje mišljenje (ne može ju spriječiti), a rok za isto je, prema važećim propisima, do najviše četiri mjeseca.

Sve je ovo još više zanimljivo u kontekstu činjenice da su europska plinska skladišta već opasno ispražnjena zbog pojačanog korištenja plina uslijed prerano stigle hladne zime i nedovoljnog pristizanja novih količina „plavog energenta“, pa su one sada na razini koje bi trebale biti tek krajem siječnja ili u veljači iduće godine. Primjerice, njemačke rezerve prirodnog plina došle su na svega 50% maksimalnog kapaciteta, a u istom razdoblju prošle godine iznosile su oko 80 posto.

Više o ovoj temi pisali smo u našoj jučerašnjoj analizi koju možete pogledati ovdje ili ispod teksta.





Z. Meter: Stigla zima, energetska kriza prijeti i SAD-u. Što se zapravo događa

 

Komentari

komentar

You may also like