Njemački ministar Gabriel kritizirao Trumpa zbog prijetnji S. Koreji i ukazao na opasnost atomskog rata

Južnokorejski predsjednik osobno je nazvao američkog kolegu Donalda Trumpa, izjavivši, kako se Južna Koreja odlučno protivi bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Sjeverne Koreje i da se zalaže za obnovu pregovora

Tijekom posjeta Ugandi, 9. kolovoza, šef njemačke diplomacije Sigmar Gabriel osvrnuo se na rastuće napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Gabriel je kritizirao oštru retoriku američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove prijetnje Sjevernoj Koreji, ukazavši pritom na opasnost od pokretanja atomskog rata.

Trumpova retorika izaziva zabrinutost, izjavio je njemački  ministar vanjskih poslova, usporedivši to s Prvim svjetskim ratom, kada se olako krenulo u rat, ali ovog puta rat bi mogao biti vođen i atomskim oružjem.

Njemački DW prenosi riječi Sigmara Gabriela, da demokratski izabran predsjednik (Donald Trump, op. GN.) koristi isto takvu agresivnu retoriku, kakva je do sada stizala od sjevernokorejskog režima. Na taj način odgovarati Pjongjangu ne treba, kako se ne bi još snažnije pokrenula spirala eskalacije sukoba, kazao je njemački ministar.

Ministar Gabriel podsjetio je i na riječi američkog ministra obrane Jamesa Mattisa, kako rat sa Sjevernom Korejom može za sobom povući takvu količinu žrtava kakve nije bilo od Drugog svjetskog rata. Gabriel je izjavio: „Zato je nužno pobrinuti se za sigurnost te regije. Ja se mogu samo nadati kako će u SAD-u prevladati stav onih koji prilaze riješenju složenih pitanja hladnom glavom, a ne pod utjecajem emocija i agresije, čemu smo svjedočili sinoć.“





To riječi odnose se na jučerašnju izjavu američkog vođe Donalda Trumpa, kako će se Sjeverna Koreja susresti s ognjem i bijesom kakve svijet još nije vidio, ukoliko ne prestane s prijetnjama SAD-u.

Ovdje svakako treba dodati informaciju s netom završenog samita država članica ASEAN-a (organizacija koja uključuje 10 zemalja Jugo-istočne Azije), gdje se sjevernokorejski ministar vanjskih poslova susreo s kolegama iz Kine, Rusije i Južne Koreje, dok je američki državni tajnik Rex Tillerson taj susret izbjegao. Također, ovih dana na samit ASEANA stigla je informacija kako je južnokorejski predsjednik osobno nazvao američkog kolegu Donalda Trumpa, izjavivši, kako se Južna Koreja odlučno protivi bilo kakvoj vojnoj akciji protiv Sjeverne Koreje i da se zalaže za obnovu pregovora. To je potpuno logičan stav, imajući u vidu i nedavne izjave kineskog državnog vrha o neprihvatljivosti pokretanja rata protiv Sjeverne Koreje, u kojem ne bi bilo pobjednika. Time je sve i rečeno.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like