Njemački ministar Maas: Kriza u BiH je zabrinjavajuća, Berlin neće biti tek promatrač

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pridružio se u četvrtak onima koji tvrde da je sadašnja kriza u BiH iznimno opasna te je zbog toga nužno zaustaviti postupke vlasti Republike Srpske koji prijete dezintegracijom države.

“Ono što trenutno vidimo u Bosni i Hercegovini je najgora politička kriza od završetka rata 1995. i ja dijelim to mišljenje”, kazao je šef njemačke diplomacije u intervjuu za sarajevski portal Klix.

Istaknuo je kako je za takvo stanje odgovorna prije svega “opasna i neodgovorna secesionistička politika vlasti u RS”. Podsjetio je kako su u tom entitetu već posegnuli za odlukom da uspostave svoju Agenciju za lijekove i tako derogiraju ulogu koju ima takva agencija na državnoj razini, a sada na poticaj Milorada Dodika kane poduzeti niz sličnih mjera koje bi dovele u pitanje ostanak oružanih snaga BiH, državnog pravosuđa te jedinstveno prikupljanje poreza i carina.

Šef njemačke diplomacije kazao je kako je na djelu nacionalistička politika koja otvara stare rane i ugrožava mirnu budućnost BiH.

“Ovakav put ne rješava niti jedan jedini problem a stvara mnogobrojne nove probleme, posebice za ljude u RS. Permanentna kriza praćena institucionalnim kaosom, paralizom očajnički potrebnih reformi i napetosti koje nastavljaju rasti otjerat će investitore iz zemlje, povećati broj nezaposlenih i intenzivirati odlazak stanovništva”, kazao je Maas.

Na pitanje je li Njemačka spremna poduzeti konkretne korake odnosno sankcionirati osobe odgovorne za rušilačko ponašanje u BiH, Maas je odgovorio kako vlada čiji je član neće biti ta koje će prekriženih ruku promatrati što se zbiva. Ugrožavanje mira, kako je pojasnio, imat će izravne konzekvencije.





“Niti možemo niti hoćemo usmjeravati novac njemačkih poreznih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države. A razmislit ćemo i o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje”, kazao je njemački ministar vanjskih poslova dodajući kako Berlin trenutačno s europskim partnerima, kao i s UK te SAD, usuglašava korake koji bi mogli biti poduzeti.

Potvrdio je kako Njemačka čvrsto podupire svog političara Christiana Schmidta kao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, uključujući korištenje širokih ovlasti koje mu stoje na raspolaganju. Maas je pozvao sve u BiH da se umjesto sukobima okrenu provedbi nužnih reformi, uključujući u i promjene izbornog zakona ali je istaknuo kako to “ne smije dovesti do produbljavanja postojećih etničkih podjela”.

Komentari

komentar





You may also like