Njemački ministar: ne mogu se projekti poput Sjevernog toka 2 osporavati svakih par mjeseci

Njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier u intervjuu za medij Handelsblatt izjavio je kako vlada u Berlinu ne može takve projekte, poput plinovoda Sjeverni tok 2, stavljati pod sumnju svakih nekoliko mjeseci.

„Problematično je osporavati projekte koji su se razrađivali tijekom posljednjih desetljeća, svakih nekoliko mjeseci“, kazao je njemački ministar, i dodao, kako je spor oko Sjevernog toka 2 počeo prije mnogo godina i završio nakon donošenja odluke o njegovom pokretanju 2015. godine.

Altmaier je kazao kako će plin iz toga plinovoda ići ne samo u Njemačku, već i u mnoge druge zemlje EU. „Ta se tema tiče čitave Europe i Zapada u cijelosti. Zato ćemo mi razgovarati s našim partnerima o svim mogućim posljedicama“, kazao je ministar. Berlin smatra kako će uvoz plina u Europu rasti u svezi s odbacivanjem atomske energije i ugljena u zemljama EU, zbog čega će uloga prirodnog plina imati veliku ulogu s gledišta osiguranja sigurnih isporuka u prijelaznom razdoblju.

Kazao je, kako će izgradnja LNG terminala u Njemačkoj pritom biti sprječavajući čimbenik za Rusiju, ukoliko bi ona htjela ucjenjivati Njemačku. Njemačka zato mora imati mogućnost zamjene ruskog plina u slučaju nužde. Zato će privatni operateri izgraditi LNG terminale na sjeveru Njemačke, izjavio je Altmaier. Priznao je kako proširenje američkih sankcija protiv Sjevernog toka 2 može imati snažni negativni učinak po europske tvrtke i njihov položaj na svjetskom tržištu.

 

Komentari

komentar
You may also like