Njemački ministar VP: SAD i Rusija moraju uspostaviti suradnju

Ministar vanjskih poslova SR Njemačke, zemlje domaćina sastanka zemalja G20, Sigmar Gabriel, izjavio je u intervjuu medijskoj kući Funke, kako će Njemačka pokazati samouvjerenost i snagu prilikom sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na samitu G20 u Hamburgu.

Ministar Gabriel je izjavio slijedeće: „Mi ne želimo sukob sa SAD-om. Ali ne treba se ponašati pokornički već samouvjereno i uvjerljivo. Za malodušje nema nikakvih razloga.“

Komentirajući Trumpovo načelo „America first“ („Amerika prije svega“), njemački šef diplomacije je izjavio kako njemačka vlada Trumpu namjerava „objasniti, da „Amerika prije svega“ ne znači „samo Amerika“. Naglasak je stavio na to, kako sadašnja američka administracija smatra kako su međunarodni sporazumi u konačnici suvišni i da ih je moguće zamijeniti bilateralnim sporazumima između država. Iza toga, navodi Gabriel, stoji ideja, da najjači mora zadržati vrh nad ostalima. Međutim, važeći međunarodni zakoni donose više koristi svima, kao suma ukupnih interesa – kazao je njemački ministar.

Sigmar Gabriel osvrnuo se i na sutrašnji prvi osobni  sastanak predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trumpa u Hamburgu, kazavši, kako obje strane (SAD i Rusija) moraju uspostaviti suradnju s ciljem smirivanja stanja i razoružanja. Pritom je izrazio nadu kako će između Moskve i Washingtona biti postignuti konkretni sporazumi oko riješenja sukoba u Siriji i Ukrajini, kao i suradnje u sferi kontrole naoružanja.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like