Njemački plan vojne potrošnje od 100 milijardi eura izaziva kontroverze

Njemački parlament trebao bi u petak odobriti poseban fond od 100 milijardi eura (107,5 milijardi dolara) za modernizaciju oružanih snaga zemlje usred kritika antiratnih skupina i mirovnih aktivista, izvještava Anadolu Agency.

Prema vladinom planu, lavovski dio fonda ići će Zračnim snagama i koristit će se za nova ulaganja i kupnje, uključujući stealth borbene avione F-35 američke proizvodnje, transportne helikoptere Chinook i izraelske dronove Heron.

Bivši načelnik Glavnog stožera njemačkih oružanih snaga, umirovljeni general Harald Kujat, rekao je za Anadolu Agency da su ogromni izdaci za obranu za vojsku sada hitno potrebni zbog velikih promjena u sigurnosnom okruženju. “To je apsolutno točno”, rekao je, ističući da prema ustavu, oružane snage (Bundeswehr) moraju biti u poziciji da brane zemlju i NATO savez. “Nitko to ne može vidjeti kao prijetnju, a ni Rusija to neće vidjeti kao prijetnju. Pogotovo ako se uzme u obzir situacija u kojoj se trenutno nalazimo”, rekao je.

Kujat je rekao da se Bundeswehr više od desetljeća uglavnom fokusirao na raspoređivanje u inozemstvu u sklopu međunarodnih misija, dok su vojne sposobnosti za obranu države i savezništva bile zanemarene zbog nepostojanja bilo kakve veće prijetnje u Europi. “Izuzetno je važno da kopnene snage budu zaštićene od zračnih napada. Za to je potreban vojni sustav protuzračne obrane. No, on je potpuno ukinut. Ukinuto je mornaričko zrakoplovstvo, ali i mnoge druge stvari”, rekao je. Kujat, koji je bio načelnik Glavnog stožera Bundeswehra između 2000. i 2002., rekao je da će novim vladinim planom vojska moći obnoviti nacionalne i savezničke obrambene sposobnosti. “To je u osnovi signal ne Rusiji ili drugim državama, već je to signal našim saveznicima, naime da ponovno ozbiljno shvaćamo podjelu tereta i solidarnost kao dva potporna stupa (NATO) saveza”, rekao je.

Lijevo-liberalna koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza odlučila je povećati izdatke za obranu u veljači nakon što je Rusija pokrenula svoj rat protiv Ukrajine, a ovog je tjedna postigla sporazum s glavnim oporbenim blokom CDU/CSU o potrebnim ustavnim i zakonskim amandmanima. Ipak, vladin plan žestoko su kritizirale antiratne skupine i mirovni aktivisti, a neki stručnjaci upozorili su da bi taj potez mogao dodatno provocirati Rusiju, stvarajući daljnje sigurnosne rizike u regiji.

Albrecht Mueller, istaknuti socijaldemokratski političar i bliski pomoćnik bivših kancelara Willyja Brandta i Helmuta Schmidta, rekao je da sadašnja vlada djeluje bez ikakve ozbiljne strategije. “To je sve samo ne mudra politika”, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency. “Ovo je propagandni udar. Državni udar koji prikazuje njemačku vladu kao moćnu i jaku. No, to nema nikakve veze s dobrim razmišljanjem, promišljanjem ili dobrom strategijom”, rekao je.





Mueller je istaknuo da je specijalni fond od 100 milijardi eura ogroman iznos, više nego dvostruko veći od proračuna njemačkog ministarstva obrane za 2021. godinu. “Ovih dodatnih 100 milijardi eura potaknut će rast cijena. Obrambena industrija će zahtijevati više, jer ima previše novca”, rekao je, dodajući da će američki proizvođači oružja i obrambene tvrtke iz drugih zemalja biti među najvećim korisnicima ovog plana.

Također je upozorio da bi taj potez mogao izazvati više napetosti s Rusijom i dovesti do još jedne utrke u naoružanju između svjetskih sila. “Sramota. Ovo je zapravo povratak gluposti iz 50-ih godina prošlog stoljeća, a to si zrela nacija sigurno ne može priuštiti”, rekao je. Mueller je rekao da bi se Njemačka trebala usredotočiti na diplomaciju i dobrosusjedske odnose umjesto na povećanje izdataka za obranu. “Naša sigurnost uvelike ovisi o slaganju s našim susjedima”, dodao je.

 





Komentari

komentar

You may also like