Njemački političar optužuje Rusiju za umiješanost u incident s Ryanairom

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Röttgen, u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke, objavljenom u srijedu, 26. svibnja, izjavio je kako smatra da je prisilno slijetanje zrakoplova irske tvrtke Ryanair u Minsku izvedeno „barem“ uz znanje Moskve, ako ne i uz potporu Rusije.

S druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je izjavila kako EU nema “potvrđene informacije” o umiješanosti Rusije u ovaj incident. Ona navodi kako čelnici zemalja EU na summitu 24. i 25. svibnja nisu ulazili u raspravu o mogućoj ulozi Moskve po navedenom pitanju.

Istodobno, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki jučer je izjavila kako američka administracija vjeruje da Moskva nije umiješana u navedeni incident sa zrakoplovom irske zrakoplovne kompanije.

Röttgen pak smatra, da je u ovoj situaciji došlo do “državne otmice” zrakoplova, što su navodno “odobrile” ruske vlasti, “ako (već, op.GN.) nije bilo ruske operativne potpore”. „Bez snažne potpore (Vladimira Putina) Lukašenko više ne bi bio na vlasti“.

“U takvoj je situaciji jednostavno naivno vjerovati da je Moskva zainteresirana za dijalog ili da će to dovesti do nečega. Napokon, trebamo jedinstvenu europsku politiku prema Rusiji koja će se temeljiti na realizmu. Njemačka i EU kroz svoju dijalošku terapiju ovdje se neće pomicati”, smatra zastupnik Bundestaga, poznat i kao njemački „jastreb“.

Također je kazao kako Moskva “razumije samo jedan jezik – novac i plin“.





 

Komentari

komentar





You may also like