Njemački predsjednik izraelskom predsjedniku: sram me je što moramo čuvati židovske objekte

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u ponedjeljak je, povodom godišnjice Kristalne noći, u poruci izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu izrazio sram zbog činjenice da se židovske institucije u Njemačkoj još uvijek nalaze pod zaštitom.

“Obuzima me sram kada vidim da Židovi ne mogu bez straha nositi kipu na ulici i da se židovski objekti moraju danonoćno čuvati”, rekao je Steinmeier u video-poruci upućenoj izraelskom predsjedniku povodom 82. godišnjice tzv. Kristalne noći.

Steinemeier se osvrnuo i na napad na sinagogu u Halleu prošle godine.

“Sram me je da je prošle godine pokolj spriječen samo zahvaljujući stabilnim ulaznim vratima sinagoge u Halleu”, poručio je Steinmeier i istaknuo kako je “potrebno dodatno djelovati” po pitanju zaštite Židova u Njemačkoj.

Njemački predsjednik posebice je istaknuo kako je tzv. Kristalna noć označila početak dugogodišnjeg progona Židova u Europi.

“Pogromi u studenom 1938. bili su vjesnici nepojmljivog zločina Šoe kojeg su moji sunarodnjaci izvršili nekoliko godina kasnije”, rekao je Steinmeier.
U video-poruci se Steinmeier, zajedno s izraelskim predsjednikom Rivlinom i austrijskim predsjednikom Alexanderom van der Bellenom, založio za odlučno djelovanje protiv antisemitizma.

“Mi u Berlinu, Jeruzalemu i Beču stojimo složno”, navodi se u zajedničkoj video-poruci.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je kako nitko ne smije slijegati ramenima na širenje mržnje te na antisemitizam na ulici ili društvenim mrežama.

“Sjećati se znači povlačiti ispravne zaključke iz prošlosti za sadašnjost i budućnost”, poručio je Maas.

Kristalna noć (njem. Kristalnacht) naziv je za pogrom Židova u nacističkoj Njemačkoj i Austriji koji se dogodio 9. i 10. studenog 1938.

Nešto ranije, 28. listopada 1938., po Hitlerovoj naredbi je više od 12.000 Židova poljskog porijekla protjerano iz Njemačke i deportirano do poljske granice, gdje su danima u teškim uvjetima čekali da ih Poljska primi.
U znak osvete 17-ogodišnji Herschel Grünspan, čiji su roditelji također bili deportirani, izvršio je 7. studenoga 1938. atentat na konzula njemačkoga veleposlanstva u Parizu.

Nacisti su to proglasili dijelom svjetske židovske urote i uzeli kao povod za organiziranje pogroma. Te noći uništeno je i opljačkano oko 7.000 trgovina, oskvrnjena su brojna židovska groblja, a preko 1.500 sinagoga je opljačkano i djelomično uništeno. To je označilo početak sustavnom progona Židova i dovelo kasnije do holokausta u kojem je ubijeno šest milijuna Židova.

Komentari

komentar

You may also like