Njemački predsjednik: ne smije se srušiti „posljednji most“ koji spaja Europu i Rusiju

Njemačko-ruski odnosi vjerojatno nikada nisu bili lošiji još od završetka hladnog rata. Oni se sustavno pogoršavaju od 2014. g. i ukrajinskog sukoba koji je rezultirao nametanjem zapadnih gospodarskih sankcija protiv Rusije i njenih protusankcija, zbog čega se robna razmjena između dviju zemlja smanjila s rekordnih oko 80 milijardi dolara 2013. na svega 30-ak milijardi dolara 2019. a da o 2020., dodatno opterećenoj ograničenjima vezanim uz koronakrizu i svim posljedicama koje ona ima po svjetsko gospodarstvo i ne govorimo. Jedini sektor gdje Njemačka i Rusija još uvijek dobro surađuju zapravo je onaj energetski.

Upravo na to upozorava i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u svojoj izjavi za medij Rheinische Post, koje prenosi medij njemački medij Handelsblatt u nedjelju, 7. veljače. On je, naime, izjavio kako je energetska industrija “posljednji most” koji još uvijek ujedinjuje Rusiju i Saveznu Republiku Njemačku.

Prije toga njemački je predsjednik u tekstu oštro kritizirao Rusiju zbog osude Alekseja Navaljnog na tri i pol godine zatvora u prošli utorak zbog navodnog kršenja uvjetne kazne u ranijem kaznenom predmetu iz 2014. godine, što je umanjeno na dvije godine i osam mjeseci zbog uračunatog vremena provedenog u kućnom pritvoru. Kazao je kako Rusija krši obveze koje je preuzela u nacionalnom i međunarodnom pravu po pitanju zaštite ljudskih prava. 

Međutim, Steinmeier je naglasio kako dvije zemlje moraju