Njemački protuobavještajci: Njemačka je jedan od prioritetnih ciljeva „Islamske države“

Šef njemačke protuobavještajne službe Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) Hans-Georg Maaßen, izjavio je, kako Njemačka ostaje jedan od glavnih ciljeva za teroriste iz „Islamske države“.

„Europa je postala cilj terorista „IS“, izjavio je 29. svibnja direktor njemačke Savezne službe za zaštitu ustava Hans-Georg Maaßen i dodao, kako “pritom Njemačka, prema našim ocjenama, ulazi u broj njihovih prioritetnih ciljeva“.

Naglasio je, kako teroristička ugroza također dolazi i od terorističke organizacije „Al-Qaida“, koja je sposobna izvršavati terorističke napade i s ciljem ne dopuštanja „gubitka ugleda“.

U Njemačkoj raste broj salafita, a samo u godinu dana on je s 8650 porastao na 10 tisuća pripadnika tog radikalnog učenja sunitskog smjera islama. Njemačka savezna kriminalistička agencija (BKA) polazi od toga, kako u zemlji živi 670 islamista koji predstavljaju ugrozu javnoj sigurnosti i koji su sposobni izvršiti teroristički napad. Svakodnevno, navodi dalje Hans-Georg Maaßen, njemačka pravosudna tijela dobivaju informacije o mogućim pripremama za izvršenje terorističkih napada. Najveću potencijalnu opasnost predstavljaju mlade islamske izbjeglice, o čijem identitetu i ponašanju ne postoje provjereni podatci.

Tijekom 2016. godine, u Njemačkoj su islamisti izvršili pet terorističkih napada, a najmanje ih je još sedam bilo spriječeno, izvjestio je njemački Deutche Welle.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like