Njemački regulator negativno riješio žalbu eko-udruga i dao dozvolu za dovršetak Sjevernog toka 2 „bez pauza“

Njemački regulator naložio je žurnu provedbu druge izmjene dozvole za dovršetak izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 u njemačkim vodama Baltičkog mora. Na nju su žalbu uložili ekološki aktivisti. Manjem ruskom brodu-cjevopolagaču Fortuna preostalo je za položiti još šest kilometara cijevi u danskim vodama (taj brod zadužen je za dovršetak jedne od dviju cijevi tog plinovoda – tzv. linije B), nakon čega može odmah početi s polaganjem cijevi u njemačkim vodama, i položiti 2 kilometra istih još do kraja svibnja.

Njemački Savezni ured za brodarstvo i hidrografiju (BSH) naložio je u ponedjeljak, 17. svibnja, da se odmah provede druga izmjena dozvole za izgradnju i rad Sjevernog toka 2 u njemačkom isključivom gospodarskom pojasu Baltičkog mora. Radi se o završetku dionice duge 2 km u svibnju.

“Zbog učinka tužbi udruga za zaštitu okoliša na drugu izmjenu dozvole, izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u njemačkoj ekonomskoj zoni bila je moguća tek krajem svibnja. S tim u svezi, bilo je potrebno donijeti odluku o postupku neposredne provedbe drugog amandmana”, objavio je BHS. Odjel je pojasnio da su pažljivo proučavali interese svih strana, a odluka je potrebna kako bi se 2 kilometra plinovoda položilo u njemačke vode, navodi Eadaily.

“Zbog završetka razdoblja odmora za ptice u svibnju i rubnog smještaja dionice (plinovoda), ne treba očekivati ​​značajniji utjecaj na zaštićene vrste ptica i utočište za ptice”, objasnila je navedenu odluku predsjednica BSH-a Karin Kamman-Klipstein.

Bit odluke je da brod Fortuna sada završava izgradnju danske dionice na liniji B Sjevernog toka 2 i moći će je nastaviti bez stanki u njemačkim vodama. U Njemačkoj mora položiti 13,9 kilometara, a dva od njih moći će završiti već u svibnju, čim završi s danskom dionicom.

 





Komentari

komentar

You may also like