Njemački regulator: Računi za grijanje bit će barem trostruko veći iduće godine

Njemački energetski regulator procjenjuje da će potrošači u zemlji vjerojatno doživjeti da će se njihovi mjesečni računi za grijanje utrostručiti sljedeće godine zbog sve manjeg uvoza ruskog plina.

“Za one koji sada primaju račune za grijanje, uplate se već udvostručuju – i to bez uzimanja u obzir rata u Ukrajini”, rekao je Klaus Muller, čelnik Federalne mrežne agencije, za novinsku kuću RND. “Od 2023. kupci se moraju pripremiti za to da će se računi barem utrostručiti”, rekao je, dodajući da su tržišne cijene u nekim slučajevima već porasle sedam puta.

Inače, Rusija je u ponedjeljak prekinula opskrbu plinom prema Njemačkoj kroz plinovod Sjeverni tok 1. Planirano je da plinovod ne radi 10 dana, a Moskva za potez tvrdi da je riječ o najavljenom prekidu koji se događa svake godine zbog renovacije i pregleda. Ipak, Berlin skeptično čeka što će biti nakon 10 dana jer su već u nekoliko navrata izraziti sumnju u to da su smanjenja i prekidi protoka plina iz Rusije zapravo politički motivirani.

Komentari

komentar

You may also like