Njemački šef diplomacije o zaustavljanju plinovoda „Sjeverni tok 2“

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas dao je intervju za medijsku grupu Redaktionsnetzwerk Deutschland, u kojemu je reagirao na pozive o zaustavljanju energetskog projekta plinovod Sjeverni tok 2 i američke pritiske koji se tim u svezi vrše na Njemačku.

„Polazim od toga, da će Sjeverni tok 2 biti izgrađen. Pitanje je samo, kada? Mi odlučujemo o našoj energetskoj politici i energetskoj opskrbi ovdje, u Europi“, izjavio je Maas. Sjedinjene Države „realiziraju svoje pravo na (američku) nezavisnu energetsku politiku“ i Njemačka postupa upravo tako, kazao je glavni njemački diplomat.

Podsjećamo: paralelno s „aferom Navalny“ ojačali su sinkronizirani zahtjevi pojedinih njemačkih političara i medija za zaustavljanje izgradnje Sjevernog toka 2, kao najbolje moguće kažnjavanje Rusije za njezino navodno trovanje svog oporbenog aktivista Alekseja Navalnog. Takve je stavove odmah podržao i službeni Washington, koji je još u lipnju poduzeo nove sankcijske mjere protiv spomenutog energetskog projekta i svih onih koji u njemu na bilo koji način sudjeluju, a koje bi trebale stupiti na snagu s usvajanjem novog državnog proračuna u prosincu ove godine. Osim toga Bijela kuća je još u prosincu prošle godine zaprijetila uvođenjem sankcija protiv tvrtki koje sudjeluju u građevinskim radovima na tom projektu, zbog čega su se one žurno povukle s gradilišta već u siječnju ove godine, ostavivši neizgrađeno oko 150 kilometara plinovoda, gledano ukupno za obje cijevi. Drugim riječima, plinovod je zaustavljen na završenih 94% svoje ukupne izgrađenosti.

Vezano uz „aferu Navalny“ Heiko Maas je već ranije kazao kako pristalice uvođenja sankcija protiv Sjevernog toka 2 koriste situaciju da taj projekt stave u središte pozornosti, ali da ta ideja nije dala rezultate jer se Berlin usprotivio da se incident s Navalnyim pretvori u „njemačko-ruski sukob“.

Mediji: Njemačka ne odustaje od „Sjevernog toka 2“





 

 

Komentari

komentar





You may also like