Njemački šef diplomacije za oprez i nastavak dijaloga s Rusijom

Europska unija mora tražiti načine za održavanje konstruktivnog dijaloga s Rusijom, usprkos situaciji oko Alekseja Navaljnog. To je ponedjeljak, 22. veljače, izjavio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je u Bruxelles stigao na sastanak s europskim kolegama.

Radi se o sastanku Vijeća EU-a na razini ministara vanjskih poslova, na kojem bi glavne teme trebale biti rasprava o odnosima s Rusijom i Sjedinjenim Državama. Ministri namjeravaju ponuditi Washingtonu obnovu i intenziviranje svestrane suradnje na svim mogućim područjima, uključujući i obuzdavanje Rusije i Kine, kao i obnovu trgovinskih odnosa, narušenih tijekom administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Međutim, ključni europski ministri itekako će se tražiti oprezan pristup prema Rusiji, u prvom redu po pitanju sankcija. Osim riječi austrijskog šefa diplomacije Alexandera Schallenberga , koje smo danas objavili na našem portalu, o tome svjedoče i izjave njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maasa.

On je istaknuo kako će EU razgovarati o reakciji na stanje s Navaljnim, uključno i o pitanju trebaju li nove sankcije nakon predaje njegove žalbe. Pritom se osobno založio za sankcijski spisak prema određenim osobama.

„Istodobno, moramo tražiti načine kako ostati u dijalogu s Rusijom. Trebamo Rusiju kako bismo riješili mnoge međunarodne sukobe”, naglasio je njemački dužnosnik. “Moramo razgovarati o tome kako možemo održati konstruktivan dijalog s Rusijom”, kazao je.

Maas je također izrazio svoje mišljenje o odnosima Bruxellesa s Moskvom, rekavši da su oni “na najnižoj točki”.

Komentari

komentar





You may also like