Njemački šef protuobavještajaca: ruske obavještajne službe intenzivno djeluju u Njemačkoj

Šef njemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka (Bundesnachrichtendienst – BND), Hans-Georg Maaßen, zabrinut je zbog ruske umješanosti u nadolazeće parlamentarne izbore, koji će se u toj zemlji održati 24. rujna. Pritom je kazao kako se radi o intenzivnoj djelatnosti ruskih obavještajaca na njemačkom tlu.

„Mi polazimo od toga da je Rusija u stanju početi kampanju dezinformacija glede izbora za Bundestag“, kazao je šef njemačkih protuobavještajaca, u intervjuu  novini Welt am Sonntag. Pritom je naglasio kako takve metode možda i nisu dio današnjih primarnih ciljeva Kremlja jer da tamo „također nisu zainteresirani za daljnje pogoršanje odnosa s Njemačkom“.

Njemački DW navodi kako je glavna zabrinutost njemačkih službi povezana s navodnim napadima ruskih hakera i krađi velikih količina tajnih informacija. Jedan od takvih napada na servere Bundestaga dogodio se u proljeće 2015. godine.

„Tajne službe praktički nisu u mogućnosti pronaći pravno utemeljene dokaze kako iza tih hakerskih napada na Bundestag stoji Rusija“, izjavio je Hans-Georg Maaßen, iako je, prema ocjenama Službe ta vjerojatnost „vrlo visoka“. Osim toga, kaže on dalje, ruski obavještaci „nastavljaju intenzivnu“ aktivnost na teritoriju Njemačke,

BND je na zahtjev njemačke vlade izradio, i prije nekoliko mjeseci službenom Berlinu dostavio izvješće o spomenutim aktivnostima Moskve. Podatci iz izvješća nisu poznati široj javnosti.

Šef za Istočnu Europu i Srednju Aziju u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik – DGAP), Stefan Meister, smatra kako „ovaj dokument mora biti objavljen“. Samo tako će se iz „prikupljenih informacija moći izvući odgovarajući zaključci“, izjavio je njemački obavještajni stručnjak za Istok Europe i Srednju Aziju.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like