Njemački Siemens dostavio na Krim plinske turbine, zaobišavši proturuske sankcije?

Nije prevelika tajna kako pojedine mega tvrtke iz SAD-a i Europske unije u pojedinim tržišnim segmentima i gospodarskim sferama uspijevaju zaobići sankcije koje je Zapad uveo protiv Rusije 2014. godine zbog njezinog uplitanja u ukrajinsku krizu. Naravno, za one „obične“ tvrtke tako nešto nikako nije moguće.

Na tu temu se nadovezuje i vijest objavljena od agencije Reuters, koji se poziva na tri izvora upoznata s projektom ruske izgradnje plinskih elektrana na poluotoku Krimu. Prema njoj, Rusija je dopremila na Krim plinske turbine koje su proizvod njemačkog mega-koncerna Siemens. One su isporučene Rusiji uz zaobilaženje sankcija Europske unije, koje zabranjuju isporuke tehnologije i opreme europskih tvrtki na Krim.

Pritom Reuters nije uspio doznati je li ta isporuka izvršena uz znanje i odobrenje Siemensa, napomenuvši, kako će kršenje sankcija biti vrlo teško dokazati.

Glasnogovornik Siemensa u središnjici, u Munchenu, Wolfram Trost, na molbu da prokomentira slučaj, izjavio je slijedeće: „Siemens nije isporučio turbine na Krim i poštiva sva ograničenja vezana uz izvozni nadzor.“

Rusko Ministarstvo energetike, kao nositelj spomenutog energo-projekta na Krimu, odbilo je komentirati ove navode, uputivši one koje to interesira na adresu operativnog izvršitelja projekta – rusku državnu tvrtku „Tehnopromeksport“. Međutim, predstavnik spomenute ruske tvrtke također je odbio dati komentar.

Reutersov izvor je izjavio, kako su dvije od četiri turbine morskim putom dostavljene na Krim. Turbine SGT5-2000E bile su iskrcane u luci Sevastopolj za tamošnju elektranu.
Podsjećamo, Krim se 2014. godine našao u energetskoj blokadi sa strane Ukrajine, nakon što je pripojen Ruskoj Federaciji. Međutim, nastali problem Rusija je uspjela sanirati i spriječiti puno veću krizu u opskrbi električnom energijom tog poluotoka, na način da je dopremila veliki broj dizel-generatora i postavila ih diljem Krima. Rusija je 2016. godine električnu energiju za Krim osigurala postavljanjem podmorskog električnog kabela od  ruskog kopna po dnu Kerčenskog zaljeva do Krima.

Istovremeno Rusija na Krimu gradi dvije elektrane snage 940 megawata, cijene od 1,3 milijarde dolara, za buduću sigurnu opskrbu Krima i omogućavanje njegovih  razvojnih projekata bez potrebe oslanjanja na Ukrajinu.

 

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like