Njemački sud odbio povući „Sjeverni tok 2“ iz direktive EU ; reakcija Moskve

Vrhovni zemaljski sud u Dusseldorfu odbacio je tužbu tvrtke Nord Stream AG – operatora Sjevernog toka 2 – protiv odluke njemačkog regulatora da ne povuče projekt iz plinske direktive EU ili tzv. trećeg energetskog paketa koji ne dozvoljava da vlasnik plinovoda (u konkretnom slučaju Gazprom) bude i jedini dobavljač plina kroz plinovod tj dio ukupnog kapaciteta plinovoda mora pripasti nekoj drugoj tvrtki. Zato Gazprom može puniti samo polovicu ukupnog kapaciteta. O tome je izvijestio američki Bloomberg.

Nord Stream 2 AG, čije je sjedište u Švicarskoj i čiji je većinski vlasnik ruski Gazprom, i dalje se ne slaže s ovim stavom i najavljuje uskoro objaviti daljnje mjere. U priopćenju operatora plinovoda Sjeverni tok 2 navodi se slijedeće: „Odbijanje zahtjeva .. za izuzeće pokazuje diskriminatorni učinak izmijenjene Direktive EU o plinu. Na dan stupanja na snagu izmjena 23. svibnja 2019., plinovod je dovršen u smislu osiguranja financijske konstrukcije. Na temelju pravnog okvira koji je tada bio na snazi, tvrtka je uložila milijarde eura mnogo prije nego što je Europska komisija objavila svoj plan izmjena i dopuna.“

Istovremeno, njemački regulator je smatrao kako projekt nije dovršen do navedenog datuma, i da zato spada u područje primjene novog propisa.

Navedeni njemački sud u ovoj svojoj odluci navodi kako nije razmatrao pitanja puštanja plinovoda u rad. “Hoće li plinovod (Sjeverni tok 2) biti pušten u rad, kada i pod kojim uvjetima, nije predmet sudske odluke”, stoji u objavi.

Nord Stream 2 AG mora sam odlučiti što učiniti sljedeće – to je korporativno pitanje, izjavio je novinarima glasnogovornik ureda ruskog predsjednika  Dmitrij Peskov komentirajući navedenu odluku njemačkog suda.

Podsjetio je na izjave “na različitim razinama“, uključujući Rusku Federaciju i SR Njemačku, o tome, da je Sjeverni tok 2 “isključivo tržišni, međunarodni projekt, čiji je cilj dati značajan doprinos energetskoj sigurnosti cijele Europe”.
Ovdje ćemo dodatno pojasniti kako spomenuta plinska direktiva EU traži od vlasnika plinovoda odvajanje aktivnosti proizvodnje i opskrbe. Zato će Sjeverni tok 2 moći biti popunjen Gazpromovim plinom svega u polovici svog ukupnog kapaciteta, dok će preostala polovica bit osigurana putem aukcije za ostale dobavljače.

Očigledno je da je operater projekta očekivao takav rezultat i u lipnju se prijavio za certifikaciju kao neovisni operater. “Zahtjev za certifikaciju Nord Stream 2 AG ne podrazumijeva bilo kakvu promjenu ili ublažavanje pravnog položaja Nord Stream 2 AG u odnosu na izmijenjenu direktivu o plinu ili ciljeve koje nastavlja čvrsto ostvarivati ​​u gore spomenutim parničnim i arbitražnim postupcima”, izjavio je operater ovog baltičkog plinovoda.

“Kako bi bio u skladu s propisima, Nord Stream 2 AG mora imati certifikat neovisnog operatora. To ne zahtijeva od Gazproma prodaju vlasničkih prava, ali se tvrtka mora odreći prava kontrole i upravljanja “, napisao je dopisnik Bloomberga Stephen Stapzhinsky na Twitteru .

Inače, ovaj dvocijevni plinovod kapaciteta je 55 milijardi kubičnih metara i trebao bi udvostručiti isporuke plina iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more. Za njegovo potpuno dovršenje preostalo je za položiti još nekoliko kilometara cijevi što se očekuje ili do kraja ovog mjeseca ili u rujnu, a puštanje u pogon do kraja ove godine. Plinovod je trebao biti dovršen do početka 2020. g., ali su ga američke sankcije značajno usporile.

 

Komentari

komentar
You may also like