Njemački vicekancelar upozorava: isporuke tenkova Ukrajini mogle bi Zapad pretvoriti u rusku ‘metu’

Njemački vicekancelar Robert Habeck odustao je od vlastite odluke da njegova zemlja brzo pošalje tenkove u Ukrajinu, usred podjela unutar njemačkih vladajućih stranaka oko toga koliko se treba uključiti u taj sukob, kao i ubog zabrinutosti da će postati sljedeća meta Rusije. O tome jučer piše medij POLITICO.

Habeck, član Zelenih, prije samo tri dana kazao je da “sve što sada pomaže ukrajinskoj vojsci mora biti isporučeno brzo”, kao odgovor na pozive Kijeva Njemačkoj da pošalje tenkove i topništvo. Ali već u četvrtak, 14. travnja, govoreći na skupu za lokalne izbore u sjevernom njemačkom gradu Kielu, prihvatio je smjer svog socijaldemokratskog šefa, kancelara Olafa Scholza.

Habeck je spomenuo zabrinutost saveznika u NATO-u da bi isporuke modernih tenkova zapadnih proizvođača mogle potaknuti Rusiju da proširi svoj rat na zapadne zemlje, navodi POLITICO.

Dodao je da bi Sjevernoatlantski savez i EU prvo trebali razgovarati o tom pitanju.

Američki Bloomberg je 14. travnja napisao da će zapadne zemlje morati birati između isporuke oružja Ukrajini i održavanja vlastitog obrambenog potencijala. Kako dodaje agencija, Njemačka je odbila prebaciti tenkove u Ukrajinu uz obrazloženje da jednostavno nema rezervnih.

Istodobno, Grigorij Karasin, predsjednik Odbora ruskog Vijeća Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) za međunarodne poslove, i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, izjavio je da bi isporuka teškog naoružanja Ukrajini iz zemalja EU-a pogoršala stanje “na terenu”.





Posljednjih dana ruski politički i vojni dužnosnici naglašavaju kako će konvoji s isporukama teškog naoružanja Ukrajini biti legitimne mete napada ruske vojske. Pojavljuju se i prve službene vijesti o njihovom uništavanju, kao i uništavanju kampova i središta za obuku boraca iz stranih zemalja.

Komentari

komentar





You may also like