Njemački zastupnici podijeljeni oko zatvaranja posljednjih nuklearnih elektrana

Nekoliko sati prije zatvaranja preostale tri njemačke nuklearne elektrane danas, nekoliko zastupnika ljevice i lijevog centra te ekoloških aktivista pozdravili su taj potez, dok su konzervativni i tržišno orijentirani političari upozorili na rizik za energetsku sigurnost zemlje.

Očekuje se da će se tri reaktora: Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu isključiti do ponoći nakon šest desetljeća rada. Njihovo je zatvaranje trebalo se odviti prije nekoliko mjeseci, ali je odgođeno zbog energetske krize nakon sukoba s Rusijom oko Ukrajine, prenosi Deutsche Welle.

Ricarda Lang, voditeljica parlamentarne skupine Zelenih, napisala je na Twitteru da kraj nuklearne energije “označava konačan ulazak u doba obnovljivih izvora energije” koji bi sadašnjim generacijama omogućio da “u konačnici ostave našoj djeci budućnost čiste savjesti”. Njezina je stranka priopćila da Njemačka već proizvodi oko polovicu svoje električne energije iz obnovljivih izvora i da “želimo prijeći 80% do 2030. godine”. Zeleni su rekli da će pristupačne obnovljive energije “osigurati opskrbu energijom, zaštititi klimu, učiniti Njemačku neovisnom o autokratima i postaviti temelje za snažno gospodarstvo i dobro poslovanje

Parlamentarna skupina Socijaldemokratske stranke lijevog centra (SPD) kancelara Olafa Scholza objavila je na Twitteru: “Zbogom nuklearnoj energiji! Zbogom nesigurnim, nečistim i neekonomičnim energetskim politikama.”

S druge strane, iz ekonomski orijentirane Slobodne demokratske stranke (FDP), koja je u koaliciji sa SPD-om i Zelenima, nisu zadovoljni potezom. Čelnik stranke Christian Lindner, koji je njemački ministar financija, napisao je na Twitteru da, iako je budućnost obnovljiva energija, “u međuvremenu, moramo osigurati našu opskrbu dok ne budemo imali dovoljno kapaciteta”. Lindner je rekao da bi, da se njega pita, zadržao posljednje tri nuklearne elektrane “u rezervi”

Oporbeni konzervativni političari također su bili razočarani, uključujući Markusa Södera, premijera južne pokrajine Bavarske, koji je u četvrtak rekao za Focus Online da je odluka koalicijske vlade “čisto ideološka”, dodajući da je “ozbiljna pogreška napustiti nuklearnu energiju u ovom trenutku”. Njegova stranka, Kršćansko-socijalna unija (CSU) govori o “crnom danu za građane, industriju i zaštitu klime u Njemačkoj”.





Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friederich Merz u petak je inzistirao da su posljednje tri nuklearne elektrane “najsigurnije na svijetu”. “Niti jedna druga zemlja ne reagira na rat u Ukrajini i pogoršanu situaciju s opskrbom energijom kao Njemačka”, rekao je Merz za javni servis NDR. Poslovni čelnici, uključujući Petera Adriana, predsjednika Udruge njemačkih gospodarskih i industrijskih komora (DIHK), pozvali su vladu da “proširi opskrbu energijom umjesto da je ograničava” u svjetlu potencijalnih nestašica i visokih cijena.

Zatvaranje njemačkih nuklearnih reaktora dogovorila je prije više od deset godina tadašnja kancelarka Angela Merkel, potaknuta nuklearnom katastrofom u Fukushimi 2011. u Japanu i nesrećom u Černobilu 1986. u Ukrajini.

Odluka o napuštanju nuklearne energije u suprotnosti je s planovima mnogih drugih zemalja, poput Sjedinjenih Država, Kine, Francuske i UK, koje računaju da će nuklearna energija zamijeniti fosilna goriva. Čak je i Japan odustao od planova za postupno ukidanje nuklearne energije. Zagovornici nuklearne energije tvrde da ona proizvodi puno manje emisija stakleničkih plinova i da se može koristiti za pomoć Njemačkoj da ispuni svoj cilj da do 2045. postane ugljično neutralna. “Postupnim ukidanjem nuklearne energije, Njemačka se obvezuje na ugljen i plin jer još nema uvijek dovoljno vjetra ili sunca”, rekao je Rainer Klute, voditelj pro-nuklearne neprofitne udruge Nuklearia.





Njemačka vlada priznala je da će se zemlja kratkoročno morati više oslanjati na zagađujući ugljen i plin kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe, čak i ako nastavi ulagati u obnovljive izvore energije. Ali ministar gospodarstva Robert Habeck inzistirao je na tome da će opskrba energijom ostati sigurna čak i nakon zatvaranja posljednje nuklearne elektrane. U međuvremenu, dvije trećine Nijemaca podržava produljenje životnog vijeka nuklearnih reaktora, a samo 28% podupire postupno gašenje, pokazalo je istraživanje Instituta Forsa ranije ovog tjedna. “Mislim da je to sigurno u velikoj mjeri potaknuto strahom da situacija s opskrbom jednostavno nije sigurna”, rekao je analitičar Forse Peter Matuschek za novinsku agenciju Reuters.

Komentari

komentar

You may also like