Njemački Zeleni: Ako dođemo na vlast ukidamo Sjeverni tok 2

Zeleni, po anketama druga najjača njemačka stranka, u svom su programu za rujanske parlamentarne izbore u Njemačkoj naveli i ukidanje plinovoda Sjeverni tok 2.

Podsjetimo, izgradnja Sjevernok toka 2 bliži se kraju, usprkos američkim sankcijama i pritisku na njemačku vladu.

Kršćansko demokratska unija (CDU) Angele Merkel zdušno brani Sjeverni tok 2, kao i slabiji koalicijski partner Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

SAD tvrdi da gradnjom plinovoda Europa postaje ovisnija o ruskom plinu te da se u nepovoljan položaj stavljaju zemlje poput Poljske i Ukrajine, što Njemačka odbacuje.

“Projekt plinovoda Sjeverni tok 2 nije samo politički projekt zbog klimatskih i energetskih implikacija, već i zbog toga što na geopolitičkoj razini nanosi štetu – posebno s obzirom na situaciju u Ukrajini – i stoga ga treba zaustaviti”, stoji u programu Zelenih, prenosi Reuters.

Također se navodi da Rusija sve više postaje “autoritarna država”.
Prema posljednjoj anketi Infratesta Zeleni imaju podršku 20 posto birača, a vladajući CDU/CSU Angele Merkel 29 posto. Treći je SPD koji može računati na 17 posto glasova.

U posljednje se vrijeme sve više spekulira o koaliciji CDU-a/CSU-a sa Zelenima nakon izbora, ali bi ustrajavanje na spomenutom stavu od strane Zelenih, vjerojatno usmjerilo CDU/CSU prema starim socijaldemokratskim partnerima.

 

Komentari

komentar

You may also like