Njemački znanstvenici: Obuka vojnika može se tretirati kao sudjelovanje u ratu

Obuka ukrajinskih vojnika u rukovanju zapadnim oružjem na teritoriju Njemačke može se prema međunarodnom pravu tretirati kao sudjelovanje u samom ratu, zaključak je Znanstvenog vijeća Bundestaga kako u ponedjeljak prenose njemački mediji.

“Postoji znanstveni konsenzus o tome da sama isporuka oružja ne predstavlja čin ulaska u ratna zbivanja. No, kada se isporuka oružja poveže s obukom vezanom uz isporučeno oružje možemo govoriti o napuštanju sfere nesudjelovanja u ratu”, stoji u vještačenju Znanstvenog vijeća Bundestaga.

Pravni status “nesudjelovanja u ratu” je, kako se nadalje navodi u vještačenju, posljednjih godina u međunarodnom pravu zamijenio pojam “tradicionalne neutralnosti” prije svega kako bi se omogućila pomoć državama koje se nalaze pod udarom strane agresije kao što je to trenutno slučaj s Ukrajinom.

Vještačenje pod nazivom “Pravna pitanja vojne pomoći članica NATO-a Ukrajini između neutralnosti i sudjelovanja u sukobu” sastavljano je još u ožujku prije odluke Bundestaga da se Ukrajini isporuči teško oružje. Znanstveno vijeće Bundestaga čine znanstvenici različitih područja koji Bundestagu pomažu u rješavanju složenih pitanja.

Američko je ministarstvo obrane krajem prošlog tjedna objavilo kako se obuka ukrajinskih vojnika za korištenje zapadnog oružja, između ostalog, provodi i u američkim bazama u Njemačkoj. Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht potvrdila je da se obuka vrši u vojnoj bazi Ramstein na jugu Njemačke te da će se Njemačka “pojačano uključiti” u obuku ukrajinskih vojnika posebice kada je u pitanju rukovanje “artiljerijskim naoružanjem”. Zemlje koje podupiru Ukrajinu do sada su uglavnom izbjegavale slanje složenih sustava koji bi zahtijevali višemjesečnu obuku i intenzivnu logističku podršku, poput njemačkih pancirnih tenkova Cheetah koji posjeduju “sofisticiran” i “vrlo zahtjevan” radarski vođen sustav naoružanja – što bi vjerojatno zahtijevalo “nekoliko tjedana” obuke, piše France Presse.

Parlamentarna stranka Ljevica kritizirala je obuku ukrajinskih vojnika na njemačkom tlu ocjenjujući da Njemačka time “čitavu Europu dovodi u opasnost”. “Odlukom vladinih stranaka i demokršćanske oporbe da se Ukrajini isporuči teško naoružanje te da se omogući obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj čini Njemačku aktivnom sudionicom u ratu”, rekla je za medijsku kuću RND Zaklin Natic, predstavnica stranke Ljevica u obrambenom odboru Bundestaga.





 

Logistički izazovi mogli bi ometati isporuke oružja Ukrajini





Komentari

komentar

You may also like