Njemačko-francuska homogenizacija oko suprostavljanja američkim sankcijama i samovolji

Europskoj uniji je potreban vlastiti platni sustav kako bi tvrtke iz „Starog svijeta“ u manjem stupnju ovisile o hirovima američke politike. U ponedjeljak su se predstavnici vlada Francuske i Njemačke dogovorili o potrebi uspostave novih financijskih instrumenata kako bi s oduprjeli sankcijama SAD-a usmjerenim protiv Irana i drugih država.

„Zajedno s Njemačkom mi ćemo raditi na uspostavi nezavisnih europskih ili francusko-njemačkih financijskih instrumenata koje će onemogućiti da postanemo žrtvom ekstra-teritorijalnih američkih sankcija. Želim da Europa bude suvereni kontinent, a ne vazal“, izjavio je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

„Mi smo obvezni reagirati i učvrstiti autonomiju i suverenitet Europe u trgovinskoj, gospodarskoj i financijskoj politici. Želimo osnovati stvarni nezavisni instrument, koji će otvoriti sve mogućnosti“, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. Alternativa SVIFT-u zahtjeva pažljivo  proučavanje svih detalja, a možda će se trebati dati i dodatne ovlasti Bundesbanci i Banci Francuske kako bi jamčile financijsku neovisnost Europe od SAD-a, kazao je Maas.

U srijedu se u Berlinu sastaju ministri financija Njemačke i Francuske kako bi razgovarali o financijskoj nezavisnosti Europe.

Krajem srpnja grupa američkih kongresmena uputila je pismo u veleposlanstva Velike Britanije, Francuske i Njemačke u Washingtonu, u kojem su upozorili kako će bilo kakva nastojanja njihovih zemalja za zaobilaženje američkih sankcija protiv Irana rezultirati oštrim američkim odgovorom.

Nedavno je austrijsko veleposlanstvo u Teheranu objavilo kako su gubici europskih tvrtki dosegli 10 milijardi dolara zbog obustavljanja njihovog izvoza na iransko tržište.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like