Njemačko ministarstvo VP: EU mehanizam za nesmetanu trgovinu s Iranom starta uskoro

Europski financijski instrument za naplate u trgovini s Iranom – INSTEX, bit će spreman u najbliže vrijeme, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

„Sada su svi formalni zahtjevi ispunjeni, zato ja smatram kako ćemo u skoroj budućnosti biti spremni za njegovo korištenje“, kazao je Maas novinarima u iranskom glavnom gradu Teheranu uoči pregovora s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.

Podsjećamo: Njemačka, Francuska i Velika Britanija osnovale su odvojeni platni kanal za trgovinu s Iranom nakon što su se SAD u svibnju prošle godine jednostrano povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom i protiv njega uvele sankcije, zaprijetivši i svim tvrtkama drugih zemalja sankcijama ukoliko budu surađivale s Iranom u sektorima koji su pod sankcijskim udarom Washingtona – prije svega onom energetskom. Taj novi platni mehanizam (INSTEX) omogućio bi zaobilaženje američkih sankcija pri poslovanju s Iranom i očuvanje spomenutog nuklearnog sporazuma. Naime, Teheran je prije 20-ak dana dao Europskoj uniji rok od tri mjeseca za konkretne, a ne samo deklarativne poteze usmjerene na očuvanje toga sporazuma, od kojih je, svakako, najbitniji upravo INSTEX čijem bi se korištenju priključila i Kina, a vjerojatno i Rusija. U protivnom Teheran također prijeti svojim povlačenjem iz nuklearnog sporazuma, logički navodeći kako nema smisla da jedino on ispunjava iz njega preuzete obveze. Do sada je EU oklijevala s operacionalizacijom INSTEX-a, očito ne želeći dodatno zaoštravati ionako vrlo složene odnose koje ima s Trumpovom administracijom, a koja je zauzela oštar protuiranski smjer svoje vanjske politike. Međutim, prije ili kasnije (a vjerojatno prije, s obzirom na spomenuti iranski 90-odnevni „ultimatum“) Bruxelles će se po ovom pitanju i konačno morati jasno odrediti.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like