Njemačko-ruska ofanziva na Baltiku: Velika flota za izgradnju „Sjevernog toka 2“ krenula prema Danskoj!

Brodovi cjevopolagači baltičkoga plinovoda „Sjeverni tok 2“, uz popratnu flotu opskrbnih brodova plove prema danskim vodama, kroz koje se mora izgraditi još jedina preostala dionica toga plinovoda, duga 147 kilometra. Inače, ukupna dužina plinovoda iznosi oko 1200 kilometara – svaka od dviju cijevi. Mediji navode kako se toliko brodova u operacijama ruskog „Gazproma“ do sada još nikada nije vidjelo. Naime, u četvrtak, 28. studenog, istječe žalbeni rok na odluku danskog energetskog regulatora, dostavljenu investitoru plinovoda –  tvrtci Nord Stream 2 AG, da može početi s polaganjem podmorskih cijevi kroz danske vode Baltičkoga mora, kako je i planirano prvotnom projektnom trasom.

Čitava ova utrka s vremenom traje zbog najava pojedinih američkih kongresmena o uvođenju sankcija protiv zapadnih tvrtki koje se bave podmorskim polaganjem plinovodnih cijevi i koje sudjeluju u ovom ruskom projektu. Naime, nakon što se rasprava o uvođenju sankcija mijesecima odlagala u američkome Senatu, pojedini kongresmeni odlučili su spomenute sankcije provesti u okviru predstojećeg američkog vojnog proračuna za 2020. godinu. Čitav prijedlog je kontroverzan, jer osim što bi se, u tom smislu, o sankcioniranju europskih tvrtki morao brinuti sam Pentagon, i sama činjenica da se sankcije mogu primjenjivati tek od iduće fiskalne godine je vrlo čudna s obzirom da će do tada čitav plinovod biti i izgrađen. Pa čak da najveći europski i svjetski specijalizirani brod – cjevopolagač plinskih i naftnih cijevi „Pioneering Spirit“ (vidi poveznicu ispod teksta), u vlasništvu švicarske tvrtke Allseas (koji je u dubokim vodama Crnog mora polagao cijevi za ruski plinovod „Turski tok“ namjenjen turskom tržištu, i prema potrebi tržištu Jugo-istočne i Srednje Europe) od straha od američkih sankcija i odustane od dovršetka ovoga posla na Baltičkom moru (a što se neće dogoditi), Rusija je na njemačkoj obali već za svaki slučaj usidrila svoj brod-cjevopolagač, koji je namjenjen za polaganje cijevi na dubinama do 200 metara. Dakle, puno manjim dubinama nego što to radi spomenuti švicarski brod (on je u Crnom moru polagao cijevi i na dubinama većim od 2000 metara). Međutim, stvar je u tome da danska dionica plinovoda „Sjeverni tok 2“ prolazi kroz plitko more do 100 metara dubine pa Rusi, očito, ništa ne žele prepustiti slučaju.

Prema podacima navigacijskog portala za položaj brodova Marinetraffic (vidi sliku), danas se brod „Pioneering Spirit“ nalazi na granici gospodarske zone Danske i Švedske na Baltičkom moru, upravo na točci od koje treba početi polaganje plinovodnih cijevi kroz dansku trasu spomenutog plinovoda. Istodobno drugi, manji brod cjevopolagač iste švicarske tvrtke, po imenu „Solitaire“, najvećom brzinom plovi ususret svom tehnički modernijem i puno većem „bratu“. Krenuvši iz estonske luke Muuga, brod bi na točku početka izgradnje ostatka plinovoda trebao stići večeras oko 22:00 sati.

Foto: Marinetraffic

Iz tih je podataka razvidno kako će brodovi početi paralelno polaganje obiju plinovodnih cijevi istodobno, o čemu svjedoči i dolazak dvaju brodova koji će obavljati podvodni monitoring postavljenog plinovoda. Radi se o brodovima  — „Oceanic“ i „Fortitude“. Osim njih, u danskim vodama skupila se i čitava flota brodova za opskrbu. Iz njemačke luke Mukran do „Pioneering Spirita“ doplovili su brodovi „Fortress“ i „Algeria“ i posve sigurno mu dostavile plinovodne cijevi. Uskoro će mu stići i brod „Solvik“. S druge strane, spomenuti cjevopolagač „Solitaire“ očekuje dolazak brodova „Felicity“ i „Sea Spear“.
Podsjećamo: nedugo nakon gore spomenute objave danske energetske Agencije o dozvoli izgradnje plinovoda, predsjednik ruskog „Gazproma“ Aleksei Miller izjavio je kako će za izgradnju danske dionice trebati oko 5 tjedana. Obično se maksimalno polaže oko 5 kilometara cijevi dnevno, što bi značilo da se građevinski dio podvodnih radova oko plinovoda može završiti do Nove godine. Naravno, tada slijede kontrole, provjere spojnica na njegovim kopnenim dijelovima, punjenje cijevi plinom i td. što sve zahtjeva i dodatno vrijeme. Ali već je i sada svima jasno kako je projekt plinovod „Sjeverni tok 2“ nezaustavljiv, neovisno o tome hoće li ili ne Sjedinjene Države po prvi put u posljeratnoj povijesti uvesti sankcije protiv pojedinih zapadno-europskih tvrtki zbog sudjelovanja u nekom investicijskom projektu – i to još u njegovoj krajnoj završnoj fazi i uz već ranije potpuno zatvorenu financijsku konstrukciju.

Najveći svjetski brod-cjevopolagač krenuo prema Baltičkom moru radi gradnje „Sjevernog toka 2“

 

 

Komentari

komentar
You may also like