Norveška blokirala robu za ruske rudare na otočju Svalbard; Moskva prijeti

Rusija je u srijedu rekla da restrikcije, koje je nametnula Norveška, onemogućavaju prijevoz robe do ruskih naselja na arktičkom otočju Svalbard i zaprijetila je nespecificiranim “mjerama odmazde” u slučaju da Oslo ne popusti, piše Reuters.

Svalbard, otočje između norveške sjeverne obale i Sjevernog pola, pripada Norveškoj, no Rusija ima pravo na iskorištavanje prirodnih resursa temeljem sporazuma potpisanog 1920., a neki su dijelovi otočja naseljeni pretežito ruskim stanovništvom. Rusija inzistira na tome da se arhipelag zove Spitsbergen, a ne Svalbard.

Rusija tvrdi da je Norveška blokirala zalihe opreme i hrane na kopnenom graničnom prijelazu Storskog gdje su se trebale ukrcati na brod za Svalbard. Riječ je o potrepštinama za ruske rudare u arhipelagu. Prema riječima Sergeja Guškina, ruskog konzula na arktičkom arhipelagu, teret se sastojao od 20 tona robe, uključujući sedam tona namirnica, te rezervnih dijelova i osnovne opreme za pripremu za zimu. Roba u ruska naselja na Svalbardu inače se doprema iz ruskog Murmanska u norveški Tromso kamionima preko granice Storskog, jedinstvene kontrolne točke na rusko-norveškoj granici, a zatim u grad Barentsburg putem mora. U naselju Barentsburg živi oko 500 ljudi. Drugo je najveće mjesto na otoku, a u njemu žive gotovo isključivo Rusi i Ukrajinci, među ostalim i rudari koji rade na rudnicima ugljena ruske tvrtke Arktikugol.

Norveška, koja nije članica Europske unije, ali primjenjuje njene sankcije protiv Rusije, poručila je da se sankcije neće odnositi na pomorski prijevoz robe do Svalbarda. Međutim, velik dio tereta namijenjenog za ruska naselja najprije prolazi kroz kontrolnu točku u matičnoj Norveškoj, koja je pak zatvorena za robu koja se nalazi na popisu sankcija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo norveškog diplomata na razgovor zbog restrikcija, za koje je rekla da su poremetile opskrbu kritičnim potrepštinama, uključujući hranu i medicinsku opremu. Moskva je situaciju nazvala “neprihvatljivom” i upozorila da će “neprijateljsko” djelovanje protiv Rusije dovesti do “mjera odmazde”. Norveško ministarstvo vanjskih poslova još se nije oglasilo.

Rusija se suočava sa sankcijama koje ograničavaju prijevoz njene robe kroz Europu. Litva je prošlog tjedna počela primjenjivati sankcije na neke od dobara koje Rusija željeznicom prevozi do Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave na Baltičkom moru.





Komentari

komentar

You may also like