Norveška ne želi NATO snage na svojim granicama s Rusijom

I dok se britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss prije nekoliko dana vozila u tenku britanskog garnizona po Estoniji, nedaleko granice te zemlje s Rusijom, vjerojatno demonstrirajući britansku odlučnost u zaštiti Europe od navodne ruske agresije, Norveška, čini se, mijenja svoj pristup, svjesna opasnosti „igranja s vatrom“ i glupih PR akcija koje ne mogu dovesti do ničeg dobrog.

Naime, nova norveška vlada, na čelu s premijerom Jonasom Gahrom Støreom, upozorila je svoje saveznike u NATO-u da drže svoje zrakoplove i brodove podalje od norveško-ruskih graničnih područja, izvijestio je norveški medij VG.

Ministrica vanjskih poslova te zemlje Anniken Witfeldt izjavila je na upravo završenom summitu ministara vanjskih poslova NATO saveza u latvijskom glavnom gradu Rigi, kako nova vlada želi da saveznički zrakoplovi i brodovi drže određenu udaljenost od norveško-ruskih graničnih regija. Dvije britanske i američke pomorske vježbe u Barentsovom moru 2020. privukle su veliku pozornost, rekla je, posebno kada su se u rujnu prošle godine dotakle i ruske gospodarske zone.





Tada se norveška fregata Thor Heyerdahl, zajedno s britanskim i američkim brodovima, približila udaljenosti od 50 nautičkih milja od kopna. Dovoljno je daleko od pomorske granice Rusije, ali unutar njezine gospodarske zone.

“Za Norvešku je važno imati vojnu prisutnost u područjima koja su nam blizu. No, prema našem mišljenju, u neposrednoj blizini ruske granice bit će bolje ako se sami snađemo uz pomoć norveških zrakoplova i fregata. To je za nas jako važno”, naglasila je Witfeldt.

Napomenula je da o ovom pitanju planira razgovarati s Velikom Britanijom i SAD-om.





“Oni mogu sami donositi odluke. Ali mi, zauzvrat, moramo zaštititi interese Norveške. I u norveškom je interesu da se brine o obrani ovih područja samostalno, od strane norveških oružanih snaga”, izjavila je šefica norveške diplomacije.

Istovremeno je napomenula da sada prisutnost američkih oružanih snaga na području blizu granice s Rusijom nije veća nego u drugim razdobljima “poslijeratne ere”.

Bivši zapovjednik operativnog stožera norveške vojske Rune Jacobsen više je puta govorio o ovoj temi, između ostalog i slijedeće:

“Rusi su navikli na norveške zrakoplove i brodove u Barentsovom moru. … Želimo da tako ostane i u budućnosti, da istočno od Anneuila ne lete američki izviđački zrakoplovi, već naši.”.

Isto mišljenje dijeli i vojni stručnjak potpukovnik Turmod Heyer:

“Rusi se ne boje Norveške. Rusi se boje samo Sjedinjenih Država”, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, dio odgovornosti za to što je Rusija počela gomilati oružje na sjeveru, u blizini Norveške, snose norveške vlasti.

Nova vlada premijera Størea izjavila je kako želi pokušati poboljšati odnose s Rusijom na sjeveru. I ministrica Vitfeldt i premijer već su razgovarali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, podsjeća norveški medij VG kojeg ovih dana prenose i ruski mediji.

“Za Norvešku je važno održati ravnotežu između politike odvraćanja i politike smirivanja. I potpuno smo ovisni o sigurnosnim jamstvima koja nam daje NATO”, kazala je Witfeldt.

 

Komentari

komentar

You may also like