Norveška optužila Kinu za hakerski napad na njen parlament

Norveška vlada izvijestila je kako iza hakerskih napada na parlament te zemlje (Stortinget), izvršen u ožujku ove godine, stoje kineski hakeri, objavio je medij Norway Today pozivajući se na izjavu tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova.

Parlament je bio podvrgnut napadu hakera koji koriste ranjivosti u sustavu  Microsoft Exchange.

Vlada navodi kako su do istih zaključaka došli i norveški saveznici u EU, kao i Microsoft.

“Kineska vlada mora spriječiti takve napade. Nadamo se kako će Kina ovo pitanje shvatiti ozbiljno i da se slični incidenti neće ponoviti”, izjavio je norveški šef diplomacije.

Medij dalje navodi kako  je zbog rezultata istrage kineski veleposlanik u Norveškoj pozvan u tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako navode RIA Novosti, visoki dužnosnik američke administracije izjavio je 19. srpnja kako američka vlada, partneri u Europskoj uniji i NATO savezu optužuju kineske vlasti za suradnju s unajmljenim hakerima i obećavaju poduzeti korake kao odgovor na neodgovorno ponašanje Kine. NATO je, uslijed informacija o hakerskim napadima na Microsoft Exchange, pozvao Kinu “da se ponaša odgovorno u cyber prostoru”.





Kina je u više navrata negirala navode o svojoj odgovornosti za hakerske napade i pozivala međunarodnu zajednicu da se zajedno suprotstave američkim akcijama koje prijete globalnoj cyber sigurnosti.

Podsjećamo kako je ruski predsjednik Vladimir Putin na medijskoj konferenciji u Ženevi prošloga mjeseca, odmah po završetku sastanka sa svojim američkim kolegom Joe Bidenom, izjavio, pozivajući se pritom na podatke američkih  medija, kako se najveći broj hakerskih napada na svjetske države pokreće s teritorija SAD-a, slijede ih dvije latinsko-američke zemlje te Velika Britanija. Putin i Biden prigodom spomenutog sastanka dogovorili su se o formiranju stručnih timova za utvrđivanje mogućnosti zajedničkog rada po pitanju borbe protiv hakerskih napada. Za sada nema informacija o tome koliko se i je li se uopće nešto pomaklo po pitanju spomenute suradnje.

Komentari

komentar





You may also like