Norveška: pobjeda ljevice na izborima i promjena politike prema fosilnim gorivima

Norveške oporbene stranke lijevog centra na putu su prema formiranju vlade nakon pobjede na parlamentarnim izborima na norveški Storting. Glave teme izborne kampanje, ali i u Norveškoj generalno su ekonomska nejednakost, klimatske promjene i energetska politika, prenosi Reuters.

Očekuje se da će čelnik Laburističke stranke Jonas Gahr Store sastaviti sljedeću vladu, koja će vladati zajedno s nekoliko drugih stranaka (od tri do pet njih), čime će se završiti osam godina na vlasti konzervativne premijerke Erne Solberg.

Status Norveške kao velikog proizvođača nafte i plina bio je u središtu kampanje. Odstupanje od nafte, i radnih mjesta koje ta industrija drži, vjerojatno biti postupno.

“Potražnja za naftom opada. To se događa samo od sebe, pod utjecajem tržišnih sila. Ne moramo to još dodatno poticati, nego umjesto toga gradimo mostove za buduće aktivnosti i načine” rekao je za AFP laburist Espen Barth Eide. “Nastavit ćemo s naftnim aktivnostima, ali moramo priznati da su najbolje naftne godine iza nas”, rekao je.

Za osvajanje većine u parlamentu od 169 mjesta potrebno je najmanje 85 sjedala. Ako se projekcije pokažu točnim, Store bi mogao formirati većinu od laburista, stranke centra i socijalističke ljevice te skupiti 89 mandata i tako izbjeći suradnju s marksističkom crvenom strankom ili zelenima kojima je uvjet trenutni prekid istraživanja nafte. Ipak, niti ove tri stranke neće biti lako usuglasiti jer imaju donekle različite poglede na pitanja fosilnih goriva i poreza.

 





Komentari

komentar

You may also like