Norveška policija na naftne i plinske platforme postavlja detektore dronova

Norveška policija je na naftne i plinske platforme u moru počela postavljati sustave za otkrivanje dronova da bi istražila nedavne dojave o kršenju sigurnosti u tom području, objavio je u utorak list VG, dodajući da se takav potez poduzima u sklopu širih mjera čija je svrha pojačati sigurnost nakon prošlotjednog oštećenja plinovoda Sjeverni tok.

Naftne su tvrtke posljednjih tjedana u više navrata izvijestile o povećanom broju neidentificiranih dronova, a norveška Uprava za sigurnost nafte (PSA) 26. rujna je upozorila na rizik od nesreća pa čak i namjernih napada.

Benedicte Bjoernland, voditeljica norveške policijske uprave, rekla je za VG da su senzori raspoređeni kako bi identificirali sve ilegalne dronove i također kao sredstvo odvraćanja od bilo koga tko ih uopće želi koristiti.

Ravnateljstvo policije odbilo je reći koliko je od više od 90 norveških naftnih i plinskih polja bilo opremljeno detektorima. “Ne želimo vam reći više o ovome jer ne želimo otkriti svoje kapacitete potencijalnim protivnicima”, rekao je Reutersu u izjavi poslanoj e-mailom Tone Vangen, voditelj odjela policije za hitne slučajeve.

Norveška, prvi europski dobavljač plina i veliki svjetski proizvođač nafte, prošli je tjedan poslala pripadnike svoje mornarice i zračnih snaga u patrolu naftnim poljima na morskim i kopnenim terminalima nakon curenja iz Sjevernog toka. Mnoge zemlje smatraju da je riječ o sabotaži. Vlasti u Oslu u petak su izvijestile da će im u patrolama na moru pomoći Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Francuska.

Na nekoliko mjesta plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 dana 26. rujna zamijećene su rupe iz kojih se u Baltičko more blizu obala Danske i Švedske iscurio plin. Seizmolozi su u tome području zabilježili eksplozije, a policija u nekoliko zemalja pokrenula je istragu.





U subotu je norveški premijer posjetio offshore platformu kako bi smanjio zabrinutost među radnicima – zbog curenja plina i zbog toga što su ugledali dronove. Norveška vlada je objavila da nema saznanja o bilo kakvim specifičnim prijetnjama.

U susjednoj Danskoj, policija je za vrijeme vikenda primila izvješća o aktivnostima dronova blizu plinskog polja Roar u Sjevernom moru, rekao je u utorak glasnogovornik policije. Polje Roar se nalazi pokraj najvećega plinskog polja u Danskoj, Tyra, a obama upravlja francuska energetska tvrtka TotalEnergies.

 





Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi

 

Komentari

komentar

You may also like