Norveški izviđački avion i fregata ispratili rusku fregatu naoružanu Cirkonima

Pomorski patrolni zrakoplov dugog dometa Kraljevskog norveškog ratnog zrakoplovstva P-3 Orion pratio je fregatu Admiral Gorškov ruske mornarice naoružanu projektilima Cirkonima u međunarodnim vodama blizu norveške obale. “Fregata je legalno u međunarodnim vodama – ali kao i uvijek, pomno pratimo sva kretanja i činit ćemo to sve dok je fregata u našim područjima”, objavile su norveške oružane snage na Twitteru.

Ruska fregata Admiral Gorškov pripada novoj klasi fregata koje su opremljene novim hipersoničnim krstarećim projektilima Cirkon. Fregata pripada ruskoj Sjevernoj floti i ima svoju matičnu bazu na poluotoku Kola, gdje vjerojatno i ide na odredište, prema norveškim oružanim snagama. Od proslave Dana ruske mornarice u St. Petersburgu 31. srpnja, brod je bio na održavanju u brodogradilištu u tom gradu.

Fregatu su u Atlantik zajedno poslali Šojgu i Putin početkom tjedna i hvalili su hipersonične rakete Cirkon i njihovu sposobnost zaobilaženja neprijateljske proturaketne obrane. Medvedev je prijetio da će se fregata uskoro naći na 160 km od američke obale, no prema norveškoj vojsci, to neće biti slučaj uskoro.

Fregata KNM Fridtjof Nansen i brod obalne straže KV Sortland također su pratili plovidbu ruskog borbenog broda prema sjeveru. “Potpuno je legitimno da Rusi plove u međunarodnim vodama. Imamo dobar pregled onoga što se događa izvan naše obale”, kaže admiral Trond Gimmingsrud, zapovjednik norveške mornarice.

Komentari

komentar





You may also like