Notre Dame: završeno učvršćenje konstrukcije, počinje restauracija

U travnju 2019. godine katedrala Notre-Dame pretrpjela je razarajući požar koji je uništio drveno krovište katedrale i veliki dio njezine unutrašnjosti. Uzrok je, vjerojatno, kvar na električnim instalacijama. Međunarodni donatori skupili su oko milijardu eura za obnovu ovog simbola Pariza.

Dok predsjednik Macron tvrdi da obnova ide po planu i da će katedrala biti otvorena do 2024. godine, kada će Francuska biti domaćin Olimpijskih igara, kritičari (i struka) tvrde da obnova ide sporije od početnih najava.

Ipak, službe su danas obavijestile da su završeni sigurnosni radovi u smislu osiguranja i konsolidacije konstrukcije katedrale, piše AFP.

“Katedrala je sada potpuno sigurna”, tvrde iz službe zadužene za obnovu. Vanjske skele su demontirane. Ova faza obnove uključivala je i “uklanjanje velikih orgulja, čišćenje prostora i obnovu krovišta koja je uključivala dodatno osnaživanje krovišta novim drvenim lukovima. Restauracijski radovi trebali bi početi tijekom narednih mjeseci nakon natječaja za izbor tvrtki.

Komentari

komentar





You may also like