Nova Bidenova noćna mora: osim benzina, naglo rastu cijene plina

Cijene prirodnog plina su se utrostručile od siječnja, dodajući još snage inflaciji koja pogađa popularnost Bijele kuće

Bidenova administracija mjesecima pokušava izbjeći političke posljedice visokih cijena benzina. Sada ima još veću noćnu moru o kojoj treba brinuti, piše medij POLITICO.

Ovog tjedna cijena benzina u zemlji oborila je novi rekord – 4,40 dolara po galonu.

“Ali cijena još jednog kritičnog fosilnog goriva, prirodnog plina, također je porasla na najvišu razinu u više od desetljeća, povećavajući troškove za sve, od grijanja domova i kuhanja do gnojiva, kemikalija i veleprodajne električne energije”, navodi POLITICO. Iako su visoke cijene plina manje primjetne za potrošače, potaknut će inflaciju.

Dok je fokus birača na rastuće cijene na benzinskim postajama dao republikancima priliku za napad na predsjednika Joe Bidena, dinamika oko prirodnog plina je nijansiranija: proizvodnja plina dosegnula je rekord prošle godine može nadmašiti tu ocjenu ove godine. Sjedinjene Države se svrstavaju u najveće svjetske proizvođače prirodnog plina, zahvaljujući bumu frackinga koji je rastao tijekom administracije Georgea W. Busha i Baracka Obame.
Usprkos tome, cijene prirodnog plina u SAD-u više su se nego udvostručile od početka godine i predviđa se da će u prosjeku do kraja 2022. godine iznositi preko 8 dolara po milijun britanskih termalnih jedinica, što je znatno iznad raspona od 2 do 4 USD u kojem se plinom obično trgovalo proteklog desetljeća. Predviđa se da će cijene pasti sljedeće godine – ako proizvodnja bude mogla dalje rasti.

Iako promjena cijena možda neće biti tako odmah vidljiva prosječnom potrošaču kao skok benzina, pridonijet će inflaciji koja je pratila Bidena mjesecima, uglavnom povećanjem troškova za hranu, grijanje, plastiku i račune za režije. Vlasnici kuća u nekim državama koje ovise o plinu žalili su se da su im se troškovi grijanja zimi gotovo udvostručili u odnosu na prethodnu godinu.





Za razliku od proizvodnje nafte, koja je naglo pala kada je pandemija spriječila ljude da više voze, proizvodnja prirodnog plina prošle je godine dosegla najvišu točku i dalje je jaka. No potražnja je nadmašila tu dodatnu ponudu jer je zahlađenje kasnog proljeća u nekim dijelovima zemlje i toplinski val u drugim održali visoku potrošnju energije tijekom proljeća, kada ona obično opada.

Povrh toga, SAD je postao vodeći svjetski izvoznik ukapljenog prirodnog plina – što znači da se američki potrošači sve više natječu s kupcima u inozemstvu. Većina tog izvoza ide europskim saveznicima koji žele smanjiti svoje oslanjanje na ruski prirodni plin kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu, navodi dalje POLITICO. Tako je administracija predsjednika Joe Bidena izvoz plina ocijenila korisnim “geopolitičkim alatom”, ali to znači da se američki potrošači moraju natjecati za opskrbu vlastitih tvrtki sa stranim kupcima.

Iako bi povećana cijena prirodnog plina inače bila blagodat za Bidenov cilj povećanja proizvodnje energije vjetra i sunca jer čiste izvore energije čini konkurentnijima, administracija to možda neće moći iskoristiti, kažu neki analitičari.





Istodobno, Bijela kuća, koja je pokušala spriječiti rast cijena benzina masivnim oslobađanjem nafte iz strateških rezervi, ima malo utjecaja da promijeni situaciju povećanjem cijena plina, zaključuje POLITICO.

Komentari

komentar

You may also like