Nova eskalacija na relaciji Indija-Pakistan: ubijena 2 vojnika

Dva pakistanska vojnika ubijena su u noći na 10. prosinca u pucnjavi indijskih vojnika u spornoj regiji Kašmir. Pakistanski general Babar Iftikhar izjavio je da su indijske snage otvorile vatru, a pakistanske su na istu reagirale na „odgovarajući način“ (info: AP)

Glasnogovornik indijske vojske pukovnik Devender Anand tvrdi kako je Pakistan taj koji je “počeo neprijateljstva, pucajući iz vatrenog oružja i minobacača” duž takozvane linije stvarne kontrole.

O mogućim žrtvama s indijske strane u ovom incidentu New Delhi nije izvijestio.

Podsjećamo: Indija i Pakistan u stanju su trajnog sukoba oko Kašmira. Ta je, većinski muslimanskim stanovništvom naseljena regija, predmet spora između dviju susjednih zemalja još od 1947. godine, kada ju je London, dodijelivši nezavisnost britanskoj Indiji, podijelio u dvije države prema vjerskim odrednicama. Indija i Pakistan upravljaju dijelovima Kašmira, čija podjela nije sadržana u bilateralnim sporazumima o granici. U većinski muslimanskom dijelu indijskog Kašmira postoje snažne separatističke težnje zbog čega New Delhi tamo tradicionalno raspoređuje veliki broj policijskih i sigurnosnih snaga, istodobno optužujući Islamabad za pomaganje separatistima ali i radikalnim i terorističkim organizacijama.

Zbog toga između dviju država često izbijaju oružani sukobi manjeg ili većeg intenziteta i trajnosti. Posljednji je izbio u veljači 2019. godine, nakon terorističkog napada u državi Jammu i Kašmir, kada  su ubijena 44 indijska vojnika i policajca. Kao odgovor, indijsko zrakoplovstvo napalo je pakistanski teritorij – preciznije kamp ekstremističke organizacije Jaish-e-Muhammad  (Vojska proroka Muhammeda) sa sjedištem u sjeverozapadnom Pakistanu. Tada je Pakistan uporabio svoje zrakoplove te su obje strane imale žrtava u ljudstvu i tehnici (srušena su dva indijska i jedan pakistanski zrakoplov, a Islamabad je negirao gubitak svog zrakoplova). Nakon nekoliko dana stanje se smirilo ali je i dalje ostala velika napetost, o čemu svjedoči i spomenuta vijest.

Komentari

komentar
You may also like