Nova estonska predsjednica stigla u Rusiju: zalaže se za poboljšanje međusobnih odnosa

Foto: Estonian World

Pomalo neobična vijest, u svjetlu duboke krize između EU, prije svega njezinih istočnih članica, i Rusije stigla je danas iz Moskve. Naime, u posjet toj zemlji stigla je predsjednica Estonije, bivše sovjetske republike, koja, zajedno s ostalim pribaltičkim zemljama ex SSSR-a i Poljskom, predstavlja svojevrsan stup i bedem ukupne Zapadne, prije svega američke proturuske politike nakon sukoba u Ukrajini 2014.g. i ruskog pripajanja Krimskog poluotoka.

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid 18. travnja stigla je u Moskvu, gdje se susrela s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izjavila kako je Estonija spremna za dijalog s Rusijom. Tome, kazala je dalje, može pridonijeti i otvaranje povijesne zgrade estonskog veleposlanstva u samom srcu Moskve, koje je od svih veleposlanstava sada i najbliže kompleksu Kremlja. Sve to može dati novi impuls bilateralnim odnosima, jer Estonci žele imati dobre odnose sa svim susjedima, kazala je estonska predsjednica, svjesna, kako će za stvarni dijalog trebati još puno vremena.

Ovaj posjet predstavlja prvi posjet jednog estonskog predsjednika Rusiji u zadnjih 8 godina, kada je bivši predsjednik Henrik Ilves boravio u Sankt Peterburgu na posvećenju crkve svetoga Ivana.

Nakon svečanosti otvaranja estonskog veleposlanstva, predsjednica  Kersti Kaljulaid susrela se s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, koji je naglasio kako dvije zemlje imaju zajedničke interese u regiji Baltičkog mora, kao i u pitanjima koja se tiču sigurnosti, ekologije, prometa i td. „Općenito, pitanja je puno. Mi smo sretni vidjeti Vas u Moskvi“, kazao je ruski čelnik na susretu s estonskom kolegicom.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like