Nova kineska vojna “igračka” mogla bi dominirati Tihim oceanom

Izgradnja kineskog super-nosača zrakoplova je pri kraju, tvrde američki analitičari. Najnovije satelitske snimke iz brodogradilišta u Šangaju prikazuju plovilo opremljeno visokotehnološkim sustavom za lansiranje zrakoplova sličnim principu elektromagnetskog “katapulta”, pipu u izvješću CSIS-a.

Sada već najveća mornarica svijeta po broju brodova, mornarica narodnooslobodilačke vojske Kine (PLAN), uskoro bi mogla biti pojačana novim nosačem zrakoplova. Ogromno plovilo, čija pista će biti dugačka oko 315 m i široka više od 70 m bit će treći kineski nosač. Zasad poznat kao “Tip 003”, nosač tek treba dobiti službeno ime i vjeruje se da će pomoći Pekingu da ostvari kontrolu nad Tihim oceanom.

Opremljen s nekoliko desetaka zrakoplova, helikoptera i pomoćnih zrakoplova, analitičari vjeruju da će moćni dodatak kineskoj vojsci biti barem jednakih sposobnosti kao američki nosači. Nalazi se na završnim doradama u brodogradilištu Jiangnan na rijeci Yangtze, otkrio je ovog tjedan Američki centar za strateške i međunarodne studije (CSIS). “Na temelju dostupnih informacija i uočenog napretka u Jiangnanu, autori procjenjuju da će “Tip 003″ biti porinut za otprilike tri do šest mjeseci”, stoji u izvješću.

Dva velika otvora na palubi nedavno su zatvorena, što znači da su motori ubačeni u trup. Letna paluba, dizajnirana za upravljanje težim zrakoplovima od starijih kineskih nosača, već je opremljena kontrolnim tornjem, a uskoro se očekuje dodavanje radara i dizala. Štoviše, Tip 003 bi mogao biti opremljen novim lansirnim sustavom, sličnim onima razvijenim za nosače američke mornarice, sugerira se u izvješću.

Napredni nosač zrakoplova vlada je naručila krajem 2019., a očekuje se da će ući u službu do 2024., prema procjenama Pentagona. U svom godišnjem izvješću Kongresu za 2021. o vojnom razvoju Kine, Ministarstvo obrane SAD-a priznalo je rastuće vojne sposobnosti Pekinga, rekavši da je kineska mornarica “sve modernija i fleksibilnija sila koja se usredotočila na zamjenu prethodnih generacija plovila i zrakoplova”.

Prema Pentagonu, kineska mornarica trenutno ima ukupnu borbenu snagu od oko 355 brodova i podmornica. Nacionalne zračne snage imaju oko 2250 borbenih zrakoplova, uključujući strateške bombardere i lovce.





Komentari

komentar

You may also like