Nova masovna pucnjava u Americi: Najmanje 8 mrtvih i preko 60 ranjenih

Godina 2021. nije donijela olakšanje za SAD. Zemlja je najteže pogođena pandemijom, raste broj beskućnika, sukob se dogodio u zgradi Kongresa, policija je previše “laka na obaraču”, a prosvjedi zbog rasnih napetosti ne popuštaju. Prije nekoliko sati dogodila još jedna masovna pucnjava u Indianapolisu. Prema prvim informacijama ubijeno je najmanje 8 ljudi u  objektu dostavne službe FedEx, izvještava WRTV Indianapolis. Osim ubijenih, više od 60 je ranjeno od kojih 20 ima prostrijelne rane. Prema neslužbenim informacijama napadač si je sam oduzeo život. O motivu napada još nema informacija.

Nažalost, sve su češća masovna nasumična ubojstva civila od strane neprilagođenih pojedinaca u SAD-u. Nisu pošteđene škole, sportska događanja niti kino dvorane Dok je 80.-tih broj masovnih pucnjava nije bio veći od 4 po godini, zadnjih nekoliko godina bude ih više od 10, prema platformi Statista. Rasprava o pravu posjedovanja oružja u SAD-u nikada nije bila aktualnija. Koliko je ovo pravu utkano u američko društvo govori i činjenica da je drugo na listi od 27 amandmana koje čine Američki Ustav iz 1789., odmah iza prava na slobodu izražavanja. Sjetimo se samo kauboja i njihovih revolvera. Posjedovanje oružja, prema tom argumentu, daje svima slobodu i pravo na obranu te pomaže u ravnoteži snaga. Napad na pravo posjedovanja oružja doživljavaju kao napad na temelje Amerike.

S druge strane je pitanje kako onemogućiti psihički nestabilnom pojedincu da dođe do moderne vojne poluautomatske puške koje se prodaju u lokalnim trgovinama. Dio kritičara ovakvog stanja tvrdi da psihičke provjere nisu dovoljno učinkovite i rigorozne. No, čak i da jesu, kako onemogućiti nekome da oružje posudi, ukrade ili otkupi od nekoga tko je prošao psihičko testiranje? Odgovor nije jednostavan i svakako neće zadovoljiti sve uključene strane. Nažalost, za mnoge političare i analitičare ovo je pitanje ideološko-političke podjele i navijačkog svrstavanja u “tabore”. Istodobno, ubijaju se djeca u školama ili zaposlenici koji su samo došli odraditi svoj skladištarski posao za korporaciju FedEX.

Komentari

komentar

You may also like