Nova militarizacija Japana: gradit će vojnu bazu u blizini spornog teritorija

Japanska vlada do kraja ove godine planira početi izgradnju svoje vojne baze na otoku Ishigaki, u arhipelagu i prefekturi Okinawa, gdje će razmjestiti garnizon kopnene vojske od 500-600 vojnika, kao i rakete „zemlja-zrak“ i „zemlja-more“, priopćila je u ponedjeljak, 29. listopada, agencija Kyodo. Baza će se izgraditi na 46 hektara površine otoka.

Već je ranije priopćeno kako gradonačelnik Ishigakija podupire plan središnje vlade glede razmještaja raketnih sustava na otoku, radi suprostavljanja Kini. Naime, taj je otok smješten svega 110 kilometara južno od otočja Senkaku, koji je predmet spora između Kine i Japana. Japan tvrdi kako ih on posjeduje od 1895.g., a Peking navodi kako je na japanskim kartama iz 1783. i 1785. g. Sinkaku označen kao kineski teritorij. Nakon 2. svjetskog rata otoci su bili pod nadzorom SAD-a, a Japanu su predani 1972.g.

I Tajvan također smatra kako Japan te otoke drži protuzakonito. Tokio, s druge strane, smatra, kako su Kina i Tajvan počeli spor oko tog otočja 70.-ih godina prošlog stoljeća, nakon što su u tamošnjem akvatoriju pronađena rudna bogatstva.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like