Nova napetost u Istočnom Sredozemlju između Grčke i Turske

Foto: en.wikipedia.org

Kastellorizo, najudaljeniji grčki otok, smješten u neposrednoj blizini jugozapadnog dijela turskoga kopna (od najbližeg grčkog otoka dijeli ga 10 kilometara a od turskog teritorija 2 km), postao je nova zona napetosti u Istočnom Sredozemlju između Grčke i Turske. To je samo jedno od mnogih spornih područja kada je riječ o utvrđivanju konačne pomorske granice između dviju istočnosredozemnih država.

Najnovija eskalacija napetosti počela je, kada je, u utorak, turska hidrogrfska služba iz Antalije poslala međunarodnu obavijest Navtex o namjeri provedbe seizmoloških istraživanja južno i jugoistočno od spomenutog grčkog otoka, od 21. srpnja do 2. kolovoza. U njoj je navedeno kako će se u tom razdoblju tuda kretati istraživački brod Orcus Reis (inače, radi se o području za koje Atena smatra kako se nalazi u grčkom isključivom gospodarskom pojasu). Zajedno s tim brodom, u tu je zonu ušlo i 15 turskih vojnih brodova, zbog čega je grčka vojska stavljena u stanje bojeve pripravnosti na čitavom teritoriju zemlje, dok je Ankara pretenzije Grčke zbog njezinih istraživačkih radova ocijenila kao neutemeljene.

Istodobno, Atena je pokrenula i niz političko-diplomatskih aktivnosti, koje uključuju i telefonske razgovore njihovog premijera s pojedinim europskim i svjetskim državnicima, kao i upoznavanje s novonastalim stanjem pojedine međunarodne institucije. Tako je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, grčki ministar obrane razgovarao je s američkim kolegom Markom Esperom i td. Diplomatska službe zemlje o svemu je službeno izvijestila  i podigla sporno pitanje na razinu EU, NATO saveza i UN-a, a izvijestila je posebno i prijestolnice 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjedinjene Države jučer su izjavile kako „prate nastalo stanje“ te su pozvale „tursku vladu na zaustavljanje svih planova u spornim vodama Istočnoga Sredozemlja, koji mogu dovesti do rasta nepetosti u regiji“.

Danas je službena Atena objavila kako je dva dana nakon spomenute turske objave o istraživačkim radovima u zoni otoka Kastelloriza stanje stabilno, da se prati razvoj stanja i poduzimaju potrebne mjere u svim smjerovima. Turski su potezi protuzakoniti i grčka vlada neće dozvoliti kršenje svoga suvereniteta i učinit će sve što je potrebno  za zaštitu svojih suverenih prava, istaknuto je danas na medijskoj konferenciji grčke vlade.





Komentari

komentar

You may also like