Nova njemačka vlada ipak neće izbaciti američke nuklearne bombe

Saveznici u NATO-u primili su u srijedu ohrabrujuću poruku od nove njemačke vlade kada su se raspitivali o  političkim planovima: Berlin će ostati dio NATO-ovog sporazuma o podjeli nuklearnog oružja, prenosi Reuters.

Prema koalicijskom sporazumu, Njemačka ipak neće tražiti od SAD-a da uklone svoje nuklearne bombe s njemačkog tla kao što su strahovali iz Washingtona i kao što je bilo naznaka da bi se moglo dogoditi.

Iako bi potez uklanjanja nuklearnih bomb bio popularan među većinom Nijemaca, otkrio bi razdor unutar NATO-a u vrijeme kada su odnosi saveza s Rusijom na najnižem nivou od kraja Hladnog rata.

Kao dio politike “nuklearnog odvraćanja” NATO-a, Sjedinjene Američke Države su razmjestile nuklearno oružje u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj – svim NATO saveznicima koji nemaju vlastito nuklearno oružje. U slučaju sukoba, zračne snage ovih zemalja trebaju nositi američke nuklearne bombe. Procjenjuje se da su oko 20 nuklearnih bombi B-61 (svaka oko 300 kg, nose iz zrakoplovi) pohranjene u njemačkoj zračnoj bazi Buechel, u udaljenom području pokrajine Rhineland-Pfalz. Baza je također dom eskadrile borbenih zrakoplova Tornado koji pripadaju njemačkom zrakoplovstvu, jedinim njemačkim mlažnjacima koji mogu nositi nuklearne bombe.

Problem nastaje jer njemačko zrakoplovstvo upravlja mlažnjacima Tornado od 1980-ih, a njihovo održavanje je postalo sve skuplje i teško je pronaći rezervne dijelove. Njemačko ministarstvo obrane planira postupno ukinuti ovaj mlažnjak između 2025. i 2030. godine. Nova njemačka koalicija priopćila je kako će kupiti zamjenu. Bez ovog poteza, Berlin bi jednostavno morao odustati od posjedovanja bombi kada se posljednji Tornado povuče oko 2030. godine.

Novu njemačku vladu predvodit će Socijaldemokrati, stranka čiji dio zastupnika se hoće riješiti američkog nuklearnog oružja na njemačkom tlu. Zeleni, koji su dio koalicije, također imaju neke zastupnike koji zastupaju to stajalište. Unutar NATO-a je postojala zabrinutost da bi ovi zastupnici mogli prevladati u svojim težnjama.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je nuklearno dijeljenje saveza “našim krajnjim sigurnosnim jamstvom” u prošlotjednom posjetu Berlinu i dodao da računa na to da će Njemačka ostati predana sporazumu. Nuklearno dijeljenje također daje zemlji poput Njemačke mjesto na vrhu stola, u obliku NATO-ove Grupe za nuklearno planiranje, gdje se u savezu raspravlja o važnim pitanjima. Stoltenberg je rekao da bi se, hipotetski, nuklearno oružje moglo premjestiti dalje prema istoku ako Njemačka odustane od sporazuma o podjeli nuklearnog oružja. To je potez koji bi još više naljutio Rusiju.

Komentari

komentar

You may also like