Nova opasna kriza: Ukrajina zadržava ruske brodove, a Rusija prijeti potpunim zatvaranjem Azovskog mora

Nakon što je Ukrajina zadržala 15 brodova koji su ranije uplovljavali u luke na poluotoku Krimu, član ruskog Vijeća Federacije za obranu Franc Klincevich izjavio je sinoć, kako, kao odgovor, Rusija može zatvoriti Azovsko more za sve ukrajinske brodove. (Radi se o malom,  zatvorenom moru između krimskog poluotoka i ukrajinskog i ruskog teritorija.)

„Nas doslovno guraju na oštre protumjere. Da, mi doslovno za jednu minutu možemo zatvoriti Azovsko more za bilo koje ukrajinsko plovilo. I ne isključujem da takav potez može uslijediti“, izjavio je Klincevich.

Prema njegovim riječima, takvim potezima Ukrajina sama uništava sporazum o Azovskom moru od čega će „samo ona i stradati“.

Također je kazao kako nije važno radi li se o zadržavanju ruskih ili brodova drugih država, jer su i jedni i drugi potpuno zakonito uplovili u krimske luke.

Podsjećamo: Ukrajina je jučer priopćila kako je njezina pogranična služba zadržala 15 brodova zbog „protuzakonitog ulaska u luke okupiranog Krima“.

Stanje u svezi plovidbe Azovskim morem zaoštrilo se početkom ove godine. U ožujku je Ukrajina zadržala tanker „Nord“ s deset ruskih mornara, a kapetanu broda prijeti 5 godina zatvora zbog nezakonite posjete Krimu „s ciljem počinjenja štete državnim interesima“. U kolovozu je u ukrajinskoj luci Herson zadržan još jedan ruski tanker.

Moskva ove poteze Kijeva naziva „pomorskim terorizmom“ i odgovorila je jačanjem pograničnog nadzora u svom dijelu Azovskog mora. Tada je Kijev optužio Moskvu za „strogu politiku zadržavanja i pregleda brodova“, a ruska strana je odgovorila kako time ne krši međunarodno pomorsko pravo, što je priznalo i ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova, kazavši, kako ruske pogranične službe ne krše protokole pri pregledu brodova.

Nedugo nakon toga Kijev je izjavio kako namjerava ojačati svoju vojnu nazočnost u Azovskom moru i tamo izgraditi svoju pomorsku bazu.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like