Nova ruska nuklearna podmornica uspješno ispalila interkontinetnalnu raketu “Bulava”

Podmornica s balističkim raketama Knyaz Oleg uspješno je lansirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) “Bulava” (malj) s Bijelog mora na poligon Kura na Kamčatki tijekom državnog testiranja, izjavilo je u četvrtak novinarima rusko Ministarstvo obrane, a prenosi TASS.

“U okviru programa državnih ispitivanja, podmornica Knyaz Oleg ispalila je balističku raketu Bulava iz voda Bijelog mora. Lansiranje balističke rakete izvedeno je s podvodnog položaja na poligon Kura na Kamčatki”, objavila je vojna agencija. Ministarstvo obrane izvijestilo je da su, prema potvrđenim kontrolnim podacima, “bojeve glave projektila uspješno stigle na predviđeno područje u predviđeno vrijeme”. Domet ovih raketa s nuklearnim bojevim glavama je nešto veći od 8000 km.

Knyaz Oleg je druga serijska podmornica projekta 955A klase Borei-A na nuklearni pogon. Dana 23. lipnja, izvršni direktor Brodogradilišta Sevmaš, Mihail Budničenko rekao je za TASS da će podmornica proći državna ispitivanja u drugoj polovici godine i da će biti isporučena mornarici do kraja godine.

Podmornice klase Borei i Borei-A, koje proizvodi Središnji konstrukcijski zavod za brodsko inženjerstvo Rubin, nose 16 interkontinentalnih balističkih projektila Bulava i opremljene su torpednim cijevima kalibra 533 mm. Prema Ministarstvu obrane, u usporedbi s osnovnom serijom Borei, podmornice Borei-A odlikuju se boljim akustičnim prikrivanjem, sposobnostima manevriranja i kretanjem u dubokoj vodi, kao i poboljšanim sustavom kontrole naoružanja. Riječ je o klasi podmornica koje su druge najveće na svijetu (nakon sovjetskih podmornica klase Typhoon) s dužinom od 170m, istisninom od 24 tisuća tona i sa 130 članova posade.

Komentari

komentar





You may also like