Nova ruska pomorska doktrina identificira povećanje aktivnosti NATO-a kao glavnu prijetnju sigurnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je u Sankt Peterbrugu potpisao novu pomorsku doktrinu kojom je SAD označen glavnim rivalom Rusije te su postavljne ruske globalne pomorske ambicije za ključna područja kao što su Arktik i Crno more, javlja Reuters.

Nakon inspekcije mornarice na obilježavanju Dana ruske mornarice, Putin je održao kratki govor u kojem je obećao ono što je reklamirao kao ruske jedinstvene hipersonične krstareće rakete Cirkon, upozorivši da Rusija ima vojnu snagu da porazi sve potencijalne agresore. Neposredno prije govora, potpisao je novu pomorsku doktrinu od 55 stranica, koja postavlja široke strateške ciljeve ruske mornarice, uključujući njezine ambicije kao “velike pomorske sile” koje se protežu cijelim svijetom.

Američki kurs prema dominaciji u Svjetskom oceanu i sve veća aktivnost NATO-a glavne su sigurnosne prijetnje Rusiji, proizlazi iz nove pomorske doktrine koju je u nedjelju odobrio ruski predsjednik Vladimir Putin, piše Tass. Novi dokument objavljen je na portalu pravnih informacija ruske vlade.

“Glavni izazovi i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i održivom razvoju Ruske Federacije u vezi sa Svjetskim oceanom su: strateški kurs SAD-a prema dominaciji u Svjetskom oceanu i njihov globalni utjecaj na međunarodne procese, uključujući one koji se odnose na korištenje transportnih puteva i energetskih resursa Svjetskog oceana”, stoji u dokumentu. Nova doktrina također identificira širenje vojne infrastrukture NATO-a do ruskih granica i sve veći broj vježbi vojnog bloka u morima uz ruski teritorij kao glavne sigurnosne prijetnje. Nadalje, ukazuje se na pokušaje Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika da Rusiji ograniče pristup resursima Svjetskog oceana i vitalno važnim morskim prometnim putovima te na želju SAD-a da postigne nadmoć svoje mornarice.

Rusija će pojačati operativne sposobnosti mornarice kako bi osigurala nacionalnu sigurnost i zaštitila svoje interese u Svjetskom oceanu, tvrdi se. “Strateški ciljevi nacionalne pomorske politike su sljedeći: podizanje operativnih (borbenih) sposobnosti Ratne mornarice za osiguranje nacionalne sigurnosti Ruske Federacije i zaštitu njezinih nacionalnih interesa u Svjetskom oceanu”, navodi se u dokumentu. Drugi strateški cilj je podizanje učinkovitosti obrane i zaštite državnih morskih granica Ruske Federacije, tvrdi se u dokumentu. Osim toga, predviđa se razvoj industrije brodogradnje na Dalekom istoku, posebno za izgradnju nosača zrakoplova, navodi se u dokumentu. “Razvoj moderne, visokotehnološke industrije brodogradnje na Dalekom istoku dizajnirane za izgradnju brodova velike tonaže (osobito za razvoj Arktika) i naprednih nosača zrakoplova za mornaricu.”

Širenje NATO-a na ruske granice neprihvatljivo je u odnosima Moskve s vojnim blokom, proizlazi iz nove pomorske doktrine. “Planovi NATO-a da svoju vojnu infrastrukturu približi ruskim granicama i pokušaji Saveza da preuzme globalne funkcije i dalje su neprihvatljivi za Rusku Federaciju i ostaju odlučujući faktor u njezinim odnosima s NATO-om”, stoji u dokumentu. Kako se navodi u doktrini, ruska nacionalna pomorska politika u atlantskoj regiji oblikovana je uzimajući u obzir postojanje NATO-a čija je aktivnost “usmjerena na izravnu konfrontaciju s Ruskom Federacijom i njezinim saveznicima”, prenosi Tass.





Putin tijekom govora nije spomenuo sukob u Ukrajini, ali vojna doktrina predviđa “sveobuhvatno jačanje geopolitičkog položaja Rusije” u Crnom i Azovskom moru, piše Reuters.

 

Komentari

komentar





You may also like