Nova rusko-japanska svađa oko Kurilskih otoka

Zadnjih nekoliko dana intenzivirala se međusobno optužujuća diplomatska retorika između Moskve i Tokija vezano uz Kurilske otoke. Naime, nakon što je japanska strana prethodno uložila prosvijed zbog ruskih vojnih vježbi u zoni otoka Kunashir, smještenog u južnom arhipelagu Kurilskog otočja, rusko Ministarstvo vanjskih poslova sinoć je uložilo svoj prosvijed na izjave službenog Tokija, koje je označilo neprihvatljivim, i uručilo ga japanskom veleposlaniku u Rusiji.

Danas je japanska vlada objavila kako neće primiti na znanje uručeni ruski prosvijed i da je zabrinuta stavima Moskve. Glasnogovornik vlade izjavio je kako je japanski veleposlanik u Rusiji ponovio službene stavove Tokija u svezi južnog arhipelaga Kurilskih otoka i da će zato japanska vlada „nastaviti aktivne pregovore s Rusijom“.

Tokio osporava ruski suverenitet nad četiri južnokurilska otoka Kunashir, Shikotan, Iturp i Urup, koje je SSSR dobio kao rezultat japanskog poraza u Drugom svjetskom ratu i za što je dobio priznanje međunarodne zajednice. Neovisno o tome, Rusija, kao pravna nasljednica SSSR-a, s Japanom nastavlja voditi pregovore s ciljem postizanja sporazuma o službenom završetku rata između dviju država, koji još nije potpisan upravo zbog različitog gledanja na kurilsko pitanje.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like