Nova senzacija iz njemačkog državnog vrha: „Obamina želja poniziti Rusiju bila je velika pogreška“

Geopolitika.News je prije dva dana izvjestila o do sada najoštrijem odgovoru „germanskog bloka“ (Njemačke i Austrije) unutar EU prema SAD-u i njegovom nastojanju za proširenjem proturuskih sankcija.

U najnovijem intervjuu njemačkom Welt am Sonntagu, objavljenom u nedjelju, 18. lipnja, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je kako sadašnja američka administracija mora ispraviti pogreške u odnosu prema Rusiji, koje je učinila prethodna administracija Baraka Obame.

Njemački šef diplomacije smatra kako bi bilo dobro da Trumpova vlada počme tražiti „resetiranje, nove kontakte, nove pregovore“ u odnosima s Moskvom.

„Bez Rusije mi ne možemo riješiti sukobe u Siriji, Libiji, Ukrajini i drugim točkama. Želja Baraka Obame da ponizi Rusiju bila je velika pogreška. Ja se nadam kako će je Washington ispraviti“, izjavio je ministar Gabriel. Ali, dodao je, sada sve izgleda tako, kao da se Moskva i Washington udaljavaju jedno od drugog.

Kako se ne bi činilo da njemački šef diplomacije (ujedno i čelnik SPD-a) solira po pitanju njemačke vanjske politike, prensimo izjavu glasnogovornika vlade kancelarke Angele Merkel Steffena Seiberta od prije dva dana, kada je izjavio, kako kancelarka Merkel u potpunosti stoji iza stavova svog ministra vanjskih poslova i austrijskog kancelara Christiana Kerna, koji osuđuju nove američke sankcije protiv ruskog energetskog sektora.„Mogu vam reći kako se mišljenje kancelarke i jučerašnja izjava njemačkog ministra vanjskih poslova i austrijskog kancelara potpuno podudaraju. Kancelarka dijeli zabrinutost izraženu u tom tekstu“, izjavio je glasnogovornik Seibert na medijskoj konferenciji.

Prema njegovim riječima, kancelarka Angela Merkel je uvjerena kako „ne treba miješati“ gospodarske interese i američke sankcije, te je dodao kako se ne smije dozvoliti da se američko uvođenje kaznenih sankcija u odnosu na Rusiju dotiče europske ekonomije.

„Takve sankcije, s ekstrateritorijalnim djelovanjem u trećim državama, mi ne priznajemo iz načelnih razloga“, oštar je bio glasnogovornik njemačke kancelarke.

Podsjećamo, njemačka kancelarka Angela Merkel u vrijeme prethodne američke administracije bila je Obamina  „desna ruka“ po pitanju američke proturuske politike na teritoriju EU. Barak Obama je u vrijeme svog drugog mandata Rusiju nazvao „regionalnom državom“, međutim, nakon izbornog poraza Hillary Clinton, u svom oproštajnom posjetu Europi, pred svim šefovima država EU Obama je izjavio nešto posve drugo (što je istodobno izazvalo i čuđenje i podsmjeh nazočnih), kazavši, kako je Rusija velika i globalna sila koja ima snažan utjecaj u svijetu i s kojom se mora razgovarati.

Jednako tako, u vrijeme predizborne kampanje Donald Trump je izjavljivao kako će izgraditi nove i skladne odnose s Rusijom, ali nakon izborne  pobjede, čak i njegovi pojedini najbliži suradnici i visokorangirani državni dužnosnici nastavljaju Rusiju nazivati najvećom američkom sigurnosnom ugrozom. Štoviše, ovih dana Kongres priprema projekt novog proširenja proturuskih sankcija koji se po prvi put tiču i europskih tvrtki koje surađuju s Rusijom u sferi energetike, čak i onda kada se to odnosi na energetska pitanja same Europske unije, a što predstavlja čisti apsurd zbog kojeg je njemačka reakcija i bila tako oštra. Podsjetimo, u zajedničkoj izjavi njemačkog ministra vanjskih poslova Gabriela i austrijskog premijera od prije tri dana, navedeno je kako novi prijedlog američkih proturuskih sankcija lobira za interese američkog energetskog sektora i predstavlja ugrozu energetske opskrbe Europe.

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like