Nova Strategija nacionalne sigurnosti SAD-a: prioritet je po prvi put odvraćanje dviju nuklearnih velesila – Rusije i Kine

Sjedinjene Države u svojoj novoj Nacionalnoj sigurnosnoj strategiji koju je u srijedu objavila Bijela kuća na 50 stranica, opisuju kako će do 2030-ih, SAD po prvi put trebati odvratiti dvije velike nuklearne sile – Rusiju i Kinu.

Nuklearno odvraćanje među glavnim je prioritetima SAD-a, a za to Washington planira modernizirati svoje nuklearne snage, stoji u novoj Strategiji nacionalne sigurnosti.

“Nuklearno odvraćanje ostaje glavni prioritet za naciju. Naši konkurenti i potencijalni protivnici ulažu velika sredstva u novo nuklearno oružje. Do 2030-ih, Sjedinjene Države će po prvi put morati odvratiti dvije velike nuklearne sile, od kojih će svaka postaviti moderne i raznolike globalne i regionalne nuklearne snage,” navodi strateški dokument.

S tim ciljem modernizira se nuklearna trijada, nuklearno zapovjedništvo, kontrola i komunikacije, stoji dalje u tekstu.

“I dalje smo jednako predani smanjenju rizika od nuklearnog rata. To uključuje poduzimanje daljnjih koraka za smanjenje uloge nuklearnog oružja u našoj strategiji i slijeđenje realnih ciljeva za uzajamnu, provjerljivu kontrolu naoružanja, što pridonosi našoj strategiji odvraćanja, stoji u Strategiji nacionalne sigurnosti.

Zanimljiv je i dio strategije koji s odnosi na Arktik.





Tako se navodi kako Sjedinjene Države primaju na znanje pojačane aktivnosti Rusije i Kine na Arktiku i da su spremne “očuvati sigurnost SAD-a u regiji”.

“Sjedinjene Države teže arktičkoj regiji koja je mirna, stabilna, prosperitetna i kooperativna”, navodi se.

“Rusija je značajno uložila u svoju prisutnost na Arktiku tijekom posljednjeg desetljeća, modernizirajući svoju vojnu infrastrukturu i povećavajući dinamiku vježbi i operacija obuke.”





“Njezino agresivno ponašanje podiglo je geopolitičke napetosti na Arktiku, stvarajući nove rizike od nenamjernog sukoba i ometajući suradnju”, navodi se u dokumentu.

“NR Kina također je nastojala povećati svoj utjecaj na Arktiku brzim povećanjem svojih ulaganja u Arktik, provođenjem novih znanstvenih aktivnosti i korištenjem ovih znanstvenih angažmana za provođenje istraživanja dvostruke namjene s obavještajnom ili vojnom primjenom.”

“Podržat ćemo sigurnost SAD-a u regiji. Iskoristit ćemo prisutnost američke vlade u regiji prema potrebi, istovremeno smanjujući rizik i sprječavajući nepotrebnu eskalaciju. Arktičke nacije imaju primarnu odgovornost za rješavanje regionalnih izazova, a mi ćemo produbiti našu suradnju s našim arktičkim saveznicima i partnerima i raditi s njima na održivosti Arktičkog vijeća i drugih arktičkih institucija.”

Washington će “nastaviti štititi slobodu plovidbe i odrediti američki prošireni epikontinentalni pojas u skladu s međunarodnim pravilima”.

Komentari

komentar

You may also like