Nova svađa Turske i EU zbog Cipra i njegovih podmorskih energenata

Turska i Europska unija, čini se, nikako ne uspijevaju pronaći zajednički jezik oko brojnih pitanja: od priključivanja Turske u punopravno članstvo EU, migrantske krize, preko Libije, pa sve do odnosa Ankare s Grčkom i Nikozijom i općenito stanja u Istočnom Sredozemlju. A upravo na ovo posljednje odnosi se i slijedeća vijest.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je 24. travnja, kroz riječi svog glasnogovornika Hamija Aksoya, reagiralo na tekst zaključne deklaracije zasjedanja Vijeća EU od 23. travnja, koje se odnosi na stanje u Istočnom Sredozemlju. Aksoy je izjavio kako su izjave, koje su tamo navedene, posljedica zastarjelih pristupa prema shvaćanju „solidarnosti“ u Europskoj uniji, kao i „pojavom politike maksimalizma od strane tandema Grčka – grčki Cipar“.

Stavovi navedeni u spomenutoj deklaraciji proturječe normama međunarodnog prava i pravnim aktima same EU, navodi se dalje u priopćenju turskog MVP i kaže kako navedeni tandem ponovo „zlouporabljuje platformu EU“. Turska od „Bruxellesa očekuje konkretne poteze oko pokretanja pregovora između ciparskih zajednica i dijaloga između Atene i Ankare“. Također je pozvala na „presijecanje nastojanja Grčke i grčkog Cipra za nanošenje štete procesu turskog priključenja EU“. Pritom je naglašeno kako će Turska ostati čvrsta u svojim interesima i interesima ciparskih Turaka u Istočnom Sredozemlju (misli se prije svega na eksploatiranje naftnih i plinskih nalazišta u akvatoriju toga otoka,gdje Ankara traži „podijelu plijena“ između obje ciparske nacionalne zajednice, a gdje bi se onda i Turska uključila u praktičnim potezima vezano uz istraživanje i eksploataciju tamošnjih nalazišta na strani ciparskih Turaka, o čemu smo već ranije pisali u našim analizama, vidi poveznicu ispod teksta).

Podsjećamo: u jučerašnjoj deklaraciji sa sastanka Vijeća EU, koje je održano posredstvom videokonferencije, ukazano je na „nezakonite poslove bušenja Turske u isključivoj gospodarskoj zoni Cipra“ te je izražena „puna solidarnost s Ciprom“ od strane Vijeća EU.

To je bila posljedica slanja turskog broda za bušenje „Yavuz“, koji je 19. travnja, u pratnji fregate turskih pomorskih snaga krenuo iz luke u regiji Mersin prema 6. i 7. bloku nalazišta u isključivoj gospodarskoj zoni Cipra radi obavljanja bušenja. Radovi su planirani od 20. travnja do 18. lipnja.





Inače Europska unija je već ranije po tom pitanju čvrsto stala na stranu Grčke i Cipra kao svojih članica, a poteze Ankare osudile su i SAD, Egipat i Izrael.

Zoran Meter: NOVA TURSKA INVAZIJA NA CIPAR, U POZADINI IZRAELSKIH ENERGETSKIH PROJEKTA?





 

Komentari

komentar

You may also like